Sammanfattning

När det kommer till kylning står Noctua alltid högt i kurs och även om de bruna fläktarna inte går hem hos alla är det svårt att argumentera mot prestandan och ljudnivån. Förra sommaren lanserade bolaget sina nya högpresterande fläktar NF-A12x25 och nu är det dags för en uppgradering av NH-U12.

Även om nykomlingen är markant större än tidigare NH-U12 når den inte riktigt upp till samma storlek som flaggskeppet NH-D15. Fördelen är givetvis bättre kylförmåga utan att fläktarna måste jobba allt för mycket. Just den kombinationen har Noctua jobbat mycket med när det kommer till NH-U12A och NF-A12x25-fläktarna.

Noctua_NH-U12A-5.jpg

Trots att det är stor skillnad mellan NH-U12A och NH-D15 rent storleksmässigt är de väldigt lika varandra sett till prestanda. Visserligen är temperaturen en grad högre för nykomlingen, men ljudnivån är betydligt lägre tack vare flaggskeppsfläkten.

Eftersom att kylaren är relativt liten för sin prestandaklass ger det större möjligheter att montera i mindre chassin också. Nämnvärt är höjden på 158 mm som inte är allt för långt ifrån de 160 mm (165 mm med fläkt) som gäller för NH-D15.

Noctua_NH-U12A-18.jpg

Priset på NH-U12A landar runt 1 099 kronor i svenska butiker, vilket innebär att den hamnar över NH-D15 och andra slutna vattenkylare. En stor del av priset är för fläktarna som ligger runt 300 kronor styck, och vi tänkte spontant att en modell med enbart en fläkt skulle kunna vara aktuellt. Efter ett snabbt test med bara en fläkt syns det dock varför Noctua skickar med två fläktar.

Bolaget drivs verkligen av utveckling och prestanda, även om det bara skiljer någon enstaka procent så är det fortfarande högre prestanda och därmed bättre. Av den anledningen tar det oftast väldigt lång tid innan produkter blir klara då allt måste vara perfekt innan det når marknaden.

Det drivet har gjort att Noctua hamnat väldigt högt upp bland processorkylare och fläktar. Prestandan och ljudnivån för NH-U12A är inget annat än imponerande och kombinationen den erbjuder är i dagsläget svårslagen. Det som håller den tillbaka just nu är priset, men samtidigt får köparen otroligt mycket tillbaka i form av ren prestanda.

Fördelar

  • Utmärkt kylprestanda

  • Knäpptyst under vila

  • Gott om tillbehör

  • Bra formfaktor

Nackdelar

  • Något dyr

Pris vid publicering: 1 099 kronor
Lägsta pris: