Noctua NH-U12A – flaggskeppskylare med imponerande prestanda

Noctua är tillbaka i testlabbet och förgyller kontoret med färgen brun. I rampljuset står NH-U12A med dubbla 120 mm-fläktar ur bolagets A-serie för att utmana betydligt större konkurrenter.

4. Testsystem, mjukvara och metod

Castle_280RGB-27.jpg

Komponent

Modell

Chassi

Fractal Design Arc

Processor

Intel Core i7-8700K @ 4,5 GHz (1,3 V)

Grafikkort

Intel UHD Graphics 630, integrerat i CPU

Moderkort

Asus Z370 Maximus X Hero

Minne

16 GB Corsair Vengeance LPX

Hårddisk

Corsair Force 3

Nätaggregat

Seasonic Prime Titanium 650 W

Operativsystem

Windows 10 Creators Update

För testet används Intel Core i7-8700K ur generationen Coffee Lake med totalt sex kärnor under huven. Klockfrekvensen på denna har spikats till 4,5 GHz med alla kärnor aktiva vid spänningen 1,3 V. Bildmässigt används den integrerade grafikdelen i processorn.

Testmetod

För att ge så verklighetstrogna resultat som möjligt monteras kylarna i ett chassi från Fractal Design. Lådan är även utrustad med två 140 mm-fläktar från Noctua, en i fronten samt en i bakkant. Samtliga chassifläktar roterar i förhållandevis långsamma 650–700 RPM.

IMG_6724.jpg

Referenser är den prisade luftkylaren Noctua NH-D15, Cooler Master Hyper 212 Evo, Be Quiet Pure Rock samt Intels större referenskylare TS15A. Tabellen fylls ut av tidigare testade modeller.

SweClockers testar normalt tre olika scenarion – vid 12 volt, med motstånd för lägre varvtal samt med aktiv PWM-styrning. Motståndet som används är Noctuas Low-Noise Adapter (LNA) specificerat till 51 ohm med toleransen +/-5 procent.

Kylpastan som används för samtliga tester är Noctua NT-H1 och efter varje omgång rengörs kylaren och processorns värmespridare grundligt. Under en längre tids belastning avmäts processorns temperatur med hjälp av mjukvaran Hwinfo. Resultatet sammanställs och medelvärdet för samtliga kärnor från en specifik del av testet noteras, vilket ger den slutgiltiga siffran i tabellerna.

Ljudnivåerna mäts på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Bakgrundsbruset är cirka 34,0 dBA med temperaturen på 22 °C. Observera att nivåerna mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan extra isolering eller avancerad testutrustning.

Testmjukvara

Applikation

Användning

AIDA64

Mjukvara som ger möjlighet att genom matematiska beräkningar belasta processorn till bristningsgränsen med höga temperaturer som följd.

Hwinfo

Mjukvara för övervakning av bland annat temperatur och fläkthastighet.

CPU-Z

Mjukvara för övervakning av framför allt processorfrekvens.