Nvidia Geforce GTX 1660 – sann efterträdare till populära GTX 1060

Efter Geforce GTX 1660 Ti äntrar nu GTX 1660 testlabbet. På menyn står en något nedskalad variant av kretsen TU116 med 6 GB GDDR5-minne och ett på pappret lockande rekommenderat pris.

10. Överklockning

Som tidigare nämnts levereras EVGA:s XC Ultra med förhållandevis små frekvensökningar ur kartong, vilket borde borga för ytterligare marginaler vid manuell överklockning. Även om det inte är några större problem att hålla sig inom kortets strömbudget passar vi på att höja denna till maximala 123 procent eller motsvarande 160 W.

evga_1660_oc.gif

Precis som misstänkt fanns det en hel del marginaler att ta av vid överklockning, nästan förvånansvärt mycket. Kortets nominella turbofrekvens vreds upp med 150 MHz, vilket resulterade i 1 995 MHz samt en maximal turbonivå som låg och svävade kring 2 100 MHz. Ovanpå detta hängde kortets GDDR5-minne med upp till 9 400 MHz, en höjning med 1 400 MHz.

Frekvensökningarna gör tydliga avtryck i de första prestandamätningarna från 3DMark Fire Strike, där modellen kliver upp med cirka 12 procent högre prestanda. Resultaten räcker till för att placera modellen på ungefär samma nivå som ett oklockat Geforce GTX 1660 Ti.

Även i de sedvanliga speltesterna syns markanta prestandavinster efter överklockningsäventyret, där dessa i många fall uppgår till 12 procent högre bildfrekvens än sitt oklockade dito. Intressant är även hur överklockningen i många fall räcker till för att knuffa upp kortet i nivå med Geforce GTX 1660 Ti.

Uppskruvade klockfrekvenser ger i vanlig ordning avtryck på effektmätningar, men det är dock inga astronomiska ökningar det handlar om. I detta fall kliver kortets effektuttag upp med 20 W i snitt jämfört mot modellen i grundutförande.