AMD Radeon VII – först ut på 7 nanometer

Med tillverkningsteknik i världsklass och 16 GB HBM2-minne tar AMD återigen upp kampen om entusiastsegmentet med arkitekturen Vega. Häng med för att se om det räcker hela vägen fram.

20. SweClockers prestandaindex

För att underlätta för alla läsare sammanställer SweClockers resultaten i ett normaliserat prestandaindex, vilket snabbt ger en överblick runt hur olika grafikkort presterar mot varandra. Samtliga titlar vägs in för resultatet, och Geforce GTX 1080 i referensutförande står till tjänst som index 100.

Tabellerna för artikeln är aktuella vid publiceringstillfället, men kontinuerligt testande gör att spelplanen ofta förändras i efterhand. För enkelhetens skull finns en aktuell version av SweClockers prestandaindex alltid tillgänglig separat.

Senaste revisionen av SweClockers prestandaindex

IMG_6458.jpg

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellerna är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

Då Assassins Creed: Origins visade avvikande prestandabeteende ihop med Radeon VII har vi valt att exkludera denna titel ur SweClockers prestandaindex för denna recension. AMD är informerade om problemen och förhoppningsvis kommer dessa lösas till nästa drivrutinsversion.

Prestandaindex för DirectX 11

Tabellerna nedan representerar nio olika spel – Tom Clancy's The Division, Assassin's Creed Origins, Far Cry 5, The Witcher 3: Wild Hunt, Battlefield 1, Rise of the Tomb Raider, Deus Ex: Mankind Divided samt Total War: Warhammer II Samtliga är testade i DirectX 11-läge.

I den lägsta upplösningen med DirectX 11 har Radeon VII en bit kvar för att nå Geforce RTX 2080 FE, och hamnar istället precis ovanför MSI RTX 2070 Armor. Det innebär en prestandaskillnad runt 15 procent mellan rivalerna.

Med högre upplösning täpper Radeon VII igen lite av gapet i prestanda. Trots att den fortfarande är bakom även Geforce GTX 1080 Ti handlar det nu om en prestandaskillnad på 11 procent mot RTX 2080 FE.

Under testets gång visade Radeon VII sin styrka i högsta upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar och visserligen kryper modellen längre upp i diagrammet, men det räcker inte riktigt till för att nå Geforce RTX 2080 FE.

Prestandaindex för DirectX 12

Tabellerna nedan representerar fem olika spel – Tom Clancy's The Division, Battlefield 1, Rise of the Tomb Raider, Deus Ex: Mankind Divided samt Civilization VI. Samtliga är testade i DirectX 12-läge.

När spelen ställs om till gränssnittet DirectX 12 klarar Radeon VII att hålla liknande tempo som det äldre gränssnittet. Samma kan inte riktigt sägas för Geforce RTX 2080 FE som trots det klarar att hålla sig före Radeon VII i lägsta upplösningen.

Samma gäller även när upplösningen ökas till 2 560 × 1 440 pixlar med Geforce RTX 2080 FE fortfarande före Radeon VII med drygt två procent i prestandaskillnad.

När 4K UHD-upplösning och DirectX 12 blandas blir det en utmärkt kombination för Radeon VII som tar klivet förbi Geforce RTX 2080 FE med en enstaka indexpoäng till sin fördel.

Sammanvägt index

För en sista tabell samlas alla siffror. Här handlar det om många medelevärden av medelvärden, där varje test viktas lika mycket – oavsett upplösning eller gränssnitt. Det betyder att grafen endast är underlag för en mycket generell överblick.

När allt sammanfattas kan inte Radeon VII hålla tempo med Geforce RTX 2080 FE och hamnar efter med drygt sex procent när allt slås ihop. Det innebär även att kortet hamnar strax bakom föregående generationens flaggskepp Geforce GTX 1080 Ti sett till prestanda.