Test: Ray tracing i Battlefield V

Synonymt med grafikkort i RTX-serien är stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing i realtid, något som i decennier setts som den heliga graalen inom datorgrafik. Det här möjliggörs via dedikerade RT-kärnor, där varje SM-kluster i en grafikkrets från Nvidia har en sådan.

Med Geforce RTX 2060 som har en något nedskalad variant av TU106 handlar det om 30 SM-kluster, vilka förutom 1 920 CUDA-kärnor ger just 30 RT-kärnor. Det här har fått många att undra huruvida grafikkortet verkligen klarar av att nyttja tekniken på ett bra sätt och samtidigt leverera spelbara bildfrekvenser.

Nvidia självt positionerar grafikkortet som ett utmärkt alternativ för spelande i 2 560 × 1 440 och 1 920 × 1 080 pixlar vid traditionell rendering. Tillsammans med ray tracing skalas utfästelserna ned till endast den lägre upplösningen, varför den som vill använda tekniken tillsammans med fler pixlar rekommenderas köpa en kraftfullare modell i RTX-serien.

Sagt och gjort laddar SweClockers om testsviten och kör några snabba tester i den lägre upplösning som rekommenderas av Nvidia. Med DXR-inställningen inställd på "Low" tappar Geforce RTX 2060 en tredjedel av bildfrekvensen med resultat att det ligger runt 60 bildrutor per sekund (FPS), vilket får ses som godkänt i en förstapersonspangare som Battlefield V.

Därefter skruvar vi upp inställningen "till 11" (Ultra) och här handlar det om en halvering i bildfrekvens. Resultatet är ett märkbart sämre flyt med en bildfrekvens som ofta lägger sig väl under 60 FPS och en upplevelse som inte gör sig väl i ett spel som Battlefield V.

Då Nvidia så tydligt påtalar att grafikkortet är avsett just 1 920 × 1 080 pixlar men inte högre sätter vi påstående på prov, och skruvar därför upp upplösningen till populära 2 560 × 1 440 pixlar. Redan utan ray tracing påslaget ligger inte grafikkortet långt över 60 FPS-strecket, vilket inte bådar gott inför när vi slår på Nvidias stora paradgren i grafikinställningarna.

Med DXR på "Low" blir det ett märkbart sämre flyt och under vad som anses vara en miniminivå för ett förstapersonsspel som Battlefield V. Att spela med DXR inställt till "Ultra" förvärrar givetvis situationen till en närmast filmisk upplevelse.

Sammanfattande tankar

Med facit i hand kan vi konstatera att det är på håret att Geforce RTX 2060 klarar av att leverera ett bra flyt med ray tracing aktiverat i Battlefield V. Det krävs att vi följer Nvidias rekommendation om 1 920 × 1 080 pixlar och har DXR-reglaget på lägsta möjliga för att landa på cirka 60 FPS och den som inte vill dippa under får vara beredd att tumma på andra grafikinställningar istället.

För den som vill ha mer realistisk ljussättning eller i högre upplösning är helt enkelt ett bättre grafikkort ur RTX-serien ett krav, åtminstone i Battlefield V. Det handlar än så länge endast om ett spel och hur krävande funktionen är beror helt på vart utvecklarna lägger ribban.