Ray tracing i Battlefield V – markant bättre prestanda med nya uppdateringen

Den nylanserade uppdateringen till Battlefield V påstås ge markanta prestandaförbättringar när spelet körs med ray tracing. Redaktionen sparkar igång testriggen för ett snabbtest.

I mitten av november sjösatte spelutvecklaren DICE den första stora uppdateringen till sin färska slagfältspangare Battlefield V. Uppdateringen implementerade stöd för DirectX Raytracing, vilket i praktiken innebar att spelmotorn kunde rendera realistiska reflektioner med hjälp av ray tracing ihop med kompatibel grafikhårdvara som Nvidias RTX-serie.

Vid släppet kunde redaktionen snabbt konstatera att ray tracing medförde ett rejält prestandastraff när det aktiverades, vilket även var något många oroade sig för inför lanseringen. Det stod även klart att själva implementationen kändes tidig och inte helt färdig, med inställningar som inte aktiverades ordentligt samt omotiverade bildfrekvensfall i spelets enkelspelarläge.

Sedan dess har dock flitens lampa lyst hos DICE, där utvecklaren tillsammans med Nvidia har arbetat hårt med att optimera implementationen av ray tracing i Battlefield V. Frukten av arbetet har inkluderats i den senaste uppdateringen till spelet, vilken passande nog släpptes under dagen i ett paket tillsammans med nya kartor till både enkel- och flerspelarläget.

Uppdateringen ska enligt utvecklaren förbättra bildfrekvensen med upp till 50 procent när ray tracing används och även bättra på stabiliteten i detta läge. Därtill har det filats på scenarion där mycket träd och växtlighet är närvarande – något som tidigare kunde ge rejäla dippar på vissa kartor i spelets enkelspelarläge.

Just enkelspelarläget var något vi själva stötte på enorma prestandaproblem med, och därför kändes det passande att sätta den nya uppdateringen på prov för att se vilka förbättringar som gjorts. Vi använder oss av samma testkonfiguration som den tidigare artikeln, med undantaget för den nya grafikdrivrutinen Geforce 417.22.

Testslingan utförs ännu en gång i spelets enkelspelarläge War Stories samt kartan Tirailleur. Sekvensen består av en promenad genom ett skogsparti med generösa mängder vattenansamlingar på marken – något som tidigare visade sig ge enorma prestandaförluster när ray tracing aktiverades.

Redan innan vi påbörjade mätningarna märktes ett rejält subjektivt uppsving av flyt i spelets enkelspelarläge med ray tracing aktiverat. Denna observation reflekterades även med besked i prestandamätningarna, där de rejäla bildfrekvenstappen på kartan Tirailleur är ett minne blott efter den senaste uppdateringen.

Kombinationen av de generella optimeringarna samt specifikt riktade åtgärder vid scenarion med mycket växtlighet ger enorma avtryck med ray tracing ställt till detaljnivån "Ultra" på denna karta. I många fall handlar det om nästan en dubblering i bildfrekvens ställd mot den tidigare uppdateringen, vilket exempelvis ger Geforce RTX 2080 Ti möjligheten att hålla ett snitt ovanför 60 FPS-strecket.

Med detaljläget för ray tracing ställt till "Low" syns återigen goda prestandavinster, om än inte fullt lika dramatiska som med "Ultra". För det nuvarande instegskortet i RTX-familjen, Geforce RTX 2070, rör det sig om 47 procent bättre prestanda med den nya uppdateringen, vilket knuffar upp kortet strax under det gyllene bildfrekvenssnittet om 60 bildrutor per sekund.

Sammanfattande tankar

Med facit i hand står det klart att det finns mycket för spelutvecklarna att lära kring optimering och implementation av nya grafiktekniker som ray tracing i realtid. Rent historiskt kommer inte heller detta som någon direkt överraskning, då nya tekniker alltid har en inlärningskurva och en liten gnutta trial and error innan man hittar rätt nivå visuellt kontra den prestandamässiga påverkan.

Medan vi såg riktigt imponerande prestandavinster efter uppdateringen så ska det dock nämnas att detta scenario är ett extremfall som led av riktigt grova prestandaproblem tidigare. Därför ska man inte räkna med en dubblering av bildfrekvens i exempelvis titelns flerspelarläge med ray tracing aktiverat, även om det troligtvis finns goda möjligheter till prestandavinster där också.

Sammanfattningsvis är ray tracing i Battlefield V fortfarande en väldigt tungdriven historia, men med den nya uppdateringen finns det dock enormt mycket mer potential för att få en fullt acceptabel bildfrekvens i både enkel- och flerspelarläget. Vi ser fram emot att se vad ytterligare optimeringar kan medföra från både utvecklarnas och Nvidias sida.

Märker du några prestandavinster med den nya uppdateringen och ray tracing? Dela med dig i kommentarstråden!