Sammanfattning

Efter Intels svårigheter med att ta steget ner till 10 nanometer står vi nu här med den fjärde generationens processorarkitektur baserad på 2015 års "Skylake". Givetvis har det skett förbättringar mellan generationerna, där bland annat energieffektiviteten har polerats i de senaste iterationerna av företagets 14 nanometers process, men samtidigt står dock IPC:n helt stilla.

65063.jpg

För att inte stå helt stilla prestandamässigt tills de fått ordning på framtida arkitekturer har egentligen Intel två val – höja kärnantalet och skruva upp klockfrekvenserna. Det är precis de två faktorerna vi sett användas de senaste lanseringarna från företaget, och på sitt sätt är det ganska imponerande hur mycket som går att klämma ut ur den över tre år gamla arkitekturen.

I och med "Coffee Lake Refresh" får vi för första gången se åttakärniga modeller i Intels sedvanliga konsumentsegment, något som innebär att företaget slutligen kommer ikapp konkurrenten AMD på den fronten. Samtidigt skruvas klockfrekvenserna upp till bristningsgränsen hos modellerna, vilket ändå var ganska oväntat sett till det utökade kärnantalet.

Resultatet blir i det nya flaggskeppet Core i9-9900K:s fall en ruskigt snabb processor som står sig i riktigt bra i både flertrådade laster såväl som spel, där det sistnämnda området fortsätter vara en stark punkt för Intel under processorbundna scenarion. Vid överklockning finns det därtill potential att skruva upp nykomlingen till 5,0 GHz över samtliga kärnor, vilket är imponerande men samtidigt svårkylt.

Medan Core i9-9900K är den starkast lysande stjärnan står sig även de billigare syskonen Core i7-9700K och Core i5-9600K väldigt bra i spel medan de tappar mot konkurrenten AMD Ryzen i mer flertrådade laster. Anledningen är främst avsaknaden av Hyperthreading hos processorerna, där exempelvis AMD istället erbjuder sin SMT-teknik för merparten av sina processorer i familjen Ryzen.

Ett område där de åttakärniga "Coffee Lake Refresh"-modellerna blir lidande är energieffektivitet. Ur kartong med Intels egna strömbudget kommer både modellerna att slå i sin gräns vid 95 W TDP och ligga på förhållandevis rimliga nivåer. De flesta kommer dock köra dessa med moderkortens strömbudget, och vid 4,7 GHz över alla kärnor är arkitekturen helt enkelt inte optimalt energieffektiv.

65074.jpg

Intels 9:e generations Core-processorer ackompanjeras därtill av den nya styrkretsen Z390 och en uppsjö nya moderkort. Styrkretsen erbjuder ny funktionalitet såsom inbyggt stöd för USB 3.1 Gen 2 samt möjlighet till integrerad trådlöst nätverk, men är i övrigt väldigt lik föregångaren Z370.

Lyckligtvis fungerar "Coffee Lake Refresh" ihop med förra årets uppställning av moderkort med Z370 förutsatt att tillverkaren har släppt ett nytt UEFI/BIOS till dessa. Detta är särskilt viktigt att trycka på, då de nya modellerna med styrkretsen Z390 har tagit ett rejält kliv uppåt prismässigt, och därför kan det vara värt att faktiskt kika närmare på Z370 än idag.

När vi ändå är inne och talar om priser så är det just prissättningen på de nya processormodellerna som sticker mest i ögonen. Redan innan dagens lansering har vi börjat se resultaten av Intels tillverkningssvårigheter med kraftigt uppåtgående priser för hela sortimentet.

Detta gör även ett tydligt avtryck för modellerna som lanseras idag, där exempelvis Core i5-9600K landar på 3 290 kronor i butik – 600 kronor ovanför lanseringspriset på föregångaren Core i5-8600K. Likaså blir Core i7-9700K en dyr historia med ett introduktionspris på 4 890 kronor – en dryg tusenlapp ovanför Core i7-8700K när den lanserades förra hösten.

Flaggskeppet Core i9-9900K hamnar i en klass för sig vid 6 290 kronor, det vill säga nästan det dubbla mot AMD:s toppmodell Ryzen 7 2700X. Nu är visserligen modellen orörbar rent prestandamässigt, men potentiella köpare bör nog tänka till både en och två gånger innan plånboken öppnas upp.

I slutändan kommer det i vanlig ordning vara priset som avgör mångas val av processor vid nästa köp, och efter att ha legat på ungefär samma nivå generation till generation tappar tyvärr Intel bollen lite denna gång. De nya modellerna är helt enkelt väldigt dyra, vilket ihop med en generellt dyrare plattform kan medföra att allt fler ser AMD Ryzen som det enda vettiga valet.

Från vårt håll kan vi egentligen bara trycka på det vanliga – vilka behov vill du täcka med din nya dator? Tänker du köpa ett Geforce RTX 2080 Ti och vill ha ut högsta möjliga spelprestanda ur din "investering"? Då är troligtvis Intel vägen att gå. Är det istället ett grafikkort i de mer rimliga prisklasserna som gäller och flertrådsprestanda i applikationer prioriteras så är AMD Ryzen definitivt ett vettigt, och betydligt mer prisvärt, alternativ.

Intel Core i9-9900K

65065.jpg

Intels nya flaggskepp Core i9-9900K klämmer ut den sista musten ur grundarkitekturen "Skylake" och tar steget upp till åtta kärnor med Hyperthreading. Ihop med skyhöga klockfrekvenser ur kartong presterar nykomlingen ohyggligt bra oavsett om det är flertrådade applikationer eller senaste snittets spel på menyn.

Faktum är att den presterar så bra att den gärna slår i sin strömbudget under tung belastning, vilket kan stävjas genom att låta moderkortet låsa upp denna. Resultatet då blir dock sämre energieffektivitet och högre värmeutveckling, något som merparten av entusiasterna troligtvis tummar på för den där gnuttan extra prestanda.

Sist men inte minst har vi priset, och här ligger modellen i en egen liga på 6 290 kronor. Det är väldigt mycket pengar för en processor, och en bra bit ovanför företagets tidigare varianter på den vanliga konsumentplattformen. För de som är på jakt efter det absolut snabbaste till den nya spelriggen så finns det dock egentligen inget annat som kan röra modellen.

Core i9-9900K är en ruskigt snabb processor oavsett om det rör sig om spel eller flertrådade applikationer

Fördelar

  • Klassledande enkeltrådad prestanda

  • Extremt bra flertrådig prestanda

  • Ruskigt stark i spel

  • God effektivitet...

Nackdelar

  • ...som dock blir lidande av höga klockfrekvenser

  • Väldigt hög prislapp

  • Svårkyld vid överklockning

  • Begränsad av strömbudget ur kartong

Pris vid publicering: 6 290 kronor
Lägsta pris:

Intel Core i7-9700K

65065.jpg

Mellanmodellen Core i7-9700K är mer svårbedömd än flaggskeppet. Även denna processor är bestyckad med åtta kärnor men tappar dock förmågan att använda Hyperthreading – något som är ytterst sällsynt för en modell i familjen i7.

Processorns höga klockfrekvens kan till viss del stävja bortfallet av exekverbara trådar i flertrådade applikationer, men det räcker i många fall inte riktigt till för att slåss mot exempelvis åttakärniga AMD Ryzen.

Modellen är onekligen väldigt snabb i spel, vilket blir särskilt tydligt när den paras ihop med ett grafikkort i den absolut högsta skolan. Ställt mot sin föregångare Core i7-8700K är det dock generellt endast marginella skillnader det handlar om, vilket gör att en uppgradering från den generationen känns tämligen menlös.

Sist men inte minst har vi priset, som har gått upp väldigt mycket från den föregående generationen. Vid nästan 5 000 kronor kan modellen vara ett bra val för den som vill ha riktigt hög spelprestanda men inte vill punga ut den extra tusenlappen för flaggskeppet. Är det istället flertrådad produktivitet på agendan skulle vi dock rekommendera att kika närmare på exempelvis Ryzen 2700X.

Core i7-9700K är en bra processor med väldigt hög spelprestanda

Fördelar

  • Väldigt bra enkeltrådad prestanda

  • Bra flertrådig prestanda

  • Mycket stark i spel

Nackdelar

  • Hög prislapp

  • Höga klockfrekvenser ger sämre effektivitet

  • Svårkyld vid överklockning

  • Ingen Hyperthreading

  • Begränsad av strömbudget ur kartong

Pris vid publicering: 4 890 kronor
Lägsta pris:

Intel Core i5-9600K

65065.jpg

Minstingen i "Coffee Lake Refresh"-uppställningen är också testets tråkigaste. Core i5-9600K är i princip förra årets Core i5-8600K med något högre klockfrekvenser ur kartong. Sex kärnor körandes i 4,3 GHz medför fin spelprestanda men betydligt sämre flertrådig prestanda då modellen i vanlig ordning saknar Hyperthreading.

Prisuppgången från föregående generation är inte heller särskilt rolig. Vid butikspriset 3 290 kronor hamnar modellen på kollisionskurs med AMD:s Ryzen 2700X – en modell som känns mer välbalanserad som helhet. Det som utmärker Core i5-9600K i den jämförelsen är spelprestandan, där Intel har övertaget i processorbundna scenarion.

Sammanfattningsvis kan modellen eventuellt vara värd att kika på om hög bildfrekvens efterfrågas i specifika speltitlar eller för de som tycker om förhållandevis hög procentuell överklockning. I andra fall skulle vi hellre spara pengarna och kika på exempelvis AMD Ryzen eller i fyndhörnan efter förra årets "Coffee Lake"-motsvarighet.

Fördelar

  • Bra enkeltrådad

  • Bra flertrådig prestanda

  • Stark i spel

  • Bra överklockningspotential för testexemplaret

Nackdelar

  • Hög prislapp

  • Höga klockfrekvenser ger sämre effektivitet

  • Trist uppgradering över Core i5-8600K

  • Ingen Hyperthreading

  • Tappar mot konkurrensen i flertrådad last

Pris vid publicering: 3 290 kronor
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide i samarbete med Webhallen! Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal