Intel Core i9-9900K, i7-9700K och i5-9600K – "Coffee Lake Refresh"

Intel äntrar testlabbet med nionde generationens Core-processorer, denna gång med åtta kärnor under huven och ruskigt höga klockfrekvenser direkt ur kartong.

20. Överklockning

I vanlig ordning levereras Intels processorer med "K"-suffixet med upplåst multipel, något som underlättar enormt vid överklockning. Tidigare serier har dock lidit av hög värmeutveckling vid frekvenshöjning med tillhörande spänningspåslag – något som har kopplats direkt till företagets beslut att använda sig av kylpasta mellan processorkärnan och värmespridaren istället för att löda dessa.

Till Coffee Lake Refresh blir det ändring på detta, där samtliga testade modeller har en fastlödd värmespridare. Huruvida detta är för att tilltala överklockningsentusiaster mer eller bara klara av värmeutvecklingen som en åttakärnig processor i skyhöga klockfrekvenser ur kartong alstrar går dock endast att spekulera kring.

Tanken var inledningsvis att köra någon form av luftkylare vid överklockningen, men den idén övergavs snabbt. De nya åttakärniga modellerna kräver helt enkelt mer rejäla doningar, och därför föll valet på en sluten vattenkylare. Vi använder oss här av Corsairs Hydro H115i Pro – en kyllösning med en 280 mm radiator, där vi parat ihop denna med två 140 mm-fläktar med ett varvtal på 1 500 RPM.

I vanlig ordning siktar vi på en stabil klockfrekvens som ska klarar av att passera hela testsviten. Därtill undviker vi omotiverat höga spänningspåslag bara för att nå "de där sista hundra megahertzen", då det helt enkelt är ohållbart utan mer exotiska kyllösningar.

Intel Core i5-9600K

9600k_oc_1,375v.png

För den sexkärniga modellen Core i5-9600K bjöds det inte på några direkta överraskningar, även om just detta exemplar klarade sig fint upp på frekvensstegen. Vid 1,375 V lyckades vi spika 5,2 GHz stabilt genom hela sviten. Processorns temperatur snittade då 83 °C under belastning med Prime95 (utan AVX).

Intel Core i7-9700K

9700k_oc_1,3V.png

För vår första åttakärniga modell fanns det även ganska fint spelrum för frekvensökning, men samtidigt också ett betydligt mer problematiskt fall av värmepåslag. Vid 1,3 V lyckades vi köra 5,1 GHz över alla kärnorna stabilt. Under belastning av Prime95 låg processorn och svävade strax ovanför 90 °C-strecket.

Intel Core i9-9900K

9900k_oc_1,25V.png

För toppmodellen Core i9-9900K tog äventyret slut snabbare, då den krävde mer spänningspåslag för att vara stabil i 5,1 GHz och därmed slog i sin värmegräns vid 100 °C. Vi fick nöja på med 5 GHz över samtliga kärnor vid 1,225 V. Temperaturer för processorn låg kring 94 °C under belastning med Prime95, vilket är minst sagt varmt med tanke på kyllösningen.

Sammanfattande tankar kring överklockning av Coffee Lake Refresh

Medan överklockningen av Core i5-9600K var väldigt rättfram fick vi slåss med höga värmenivåer hos de båda åttakärniga modellerna. En fastlödd värmespridare kan bara göra så mycket när åtta kärnor tar steget över 5,0 GHz på en arkitektur som verkligen inte ligger i sin optimala energieffektivitet vid dessa typer av klockfrekvenser.

Den som tänkt överklocka Core i7-9700K och Core i9-9900K behöver därför vara beredda på att konventionella luftkylare kommer få det svårt att hålla temperaturerna i schack hos modellerna. Istället kommer vattenkylning att vara vägen att gå, och då särskilt skräddarsydda lösningar, då även färdiga slutna system får slåss med värmen.