Intel Coffee Lake Refresh – Skylake för fjärde gången

För mer än tre år sedan lanserade Intel sin då nya arkitektur Skylake, som ersatte Broadwell vilken i sin tur var en krympning av Haswell från 22 till 14 nanometer. Detta är också den senaste gången vi sett några riktiga arkitektoniska nyheter från Intel, som tvingats fylla ut med uppfräschningar (eng. refresh).

65063.jpg

Stampar på 14 nanometer och Skylake

Tanken från början var att året därpå, 2016, förbättra arkitekturen Skylake och krympa denna till 10 nanometer – kodnamn Cannon Lake. Detta skulle ett år senare följas upp av ännu en ny arkitektur på 10 nanometer vid namn Ice Lake. Nämnvärt är att Intel långt innan lanseringen av Skylake prognostiserat att 10 nanometer skulle vara i storskalig produktion redan år 2015.

Arkitektur

Generation

Teknik

Lanseringsår

Sandy Bridge

Andra

32 nanometer

2011

Ivy Bridge

Tredje

22 nanometer

2012

Haswell

Fjärde

22 nanometer

2013

Broadwell

Femte

14 nanometer

2014

Skylake

Sjätte

14 nanometer

2015

Kaby Lake

Sjunde

14 nanometer+

2016

Kaby Lake Refresh

Åttonde

14 nanometer+

2017

Coffee Lake

Åttonde

14 nanometer++

2017

Coffee Lake Refresh

Nionde

14 nanometer++

2018

Cannon Lake

Tionde(?)

10 nanometer

2019(?)

Ice Lake

Tionde(?)

10 nanometer+

2019(?)

Tiger Lake

Elfte(?)

10 nanometer++(?)

2020–2021(?)

Sapphire Rapids

Tolfte(?)

7 nanometer(?)

2021–2022(?)

Fördelarna med nya tillverkningstekniker är flera och har också varit ett av de stora, om inte det stora, övertaget Intel haft mot resten av världen. Den största är att fler transistorer ryms på en given yta, vilket möjliggör för mer avancerade kretsar till lägre tillverkningskostnad. Den andra delen är bättre energieffektivitet och i den bästa av världar även högre prestanda (klockfrekvens).

Förr i världen var det jämförelsevis enkelt att ta fram nya tekniker, men sedan ett drygt decennium tillbaka har det blivit allt svårare för varje gång. Intel fick känna på riktiga problem första gången med 14 nanometer som försenades, varpå Haswell Refresh tillkom, vilket nu följts upp av surdegen 10 nanometer.

Det här är också högst bidragande till dagens situation. I brist på en riktig plan B på arkitektursidan, som i nuläget är helt beroende av 10 nanometer, har Intel förbättrat 14 nanometer för att få ut mer ur Skylake. Resultatet av detta arbete stavas Kaby Lake, Coffee Lake och nu Coffee Lake Refresh, vilka samtliga är exakt samma arkitektur som släpptes för över tre år sedan.

Intel-14nm++.jpg

Med Kaby Lake sjösattes vad Intel kallar 14nm+, med potential för något högre klockfrekvenser och lägre energiförbrukning än Skylake på 14nm. Detta följdes under år 2017 upp av 14nm++, där bolaget faktiskt lättade något på teknikens transistortäthet för att möjliggöra ytterligare högre klockfrekvenser.

Intel Coffee Lake på 14nm++ är fortfarande Skylake, men tillskottet av två extra kärnor gjorde generationen till en av de mer intressanta på länge. I och med dagens lansering av Coffee Lake Refresh handlar det fortfarande om 14nm++, men med ytterligare två extra kärnor för totalt åtta stycken – samma antal AMD erbjuder med sockel AM4.

Skylake Refresh Refresh Refresh till trots så har det hänt mycket från Intel på kort tid. Under många år var fyra kärnor med flertrådstekniken Hyperthreading någon form av guldstandard bolaget inte avvek från för sina konsumentsocklar LGA 115x. På endast två år har antalet kärnor och trådar dubblerats, troligtvis tack vare att AMD med arkitekturen Zen konkurrerar igen och sätter press på Intel.

Coffee Lake Refresh

Coffee Lake

Sandy Bridge–Kaby Lake

Intel Core i9

8 kärnor / 16 trådar

Intel Core i7

8 kärnor / 8 trådar

6 kärnor / 12 trådar

4 kärnor / 8 trådar

Intel Core i5

6 kärnor / 6 trådar

6 kärnor / 6 trådar

4 kärnor / 4 trådar

Intel Core i3

4 kärnor / 4 trådar

4 kärnor / 4 trådar

2 kärnor / 4 trådar

Lanseringsår

2018

2017

2011–2017

Fler kärnor innebär att Intel ännu en gång behövt se över dess segmentering och vad som ska ingå i Core i3-, Core i5- respektive Core i7-familjen. Både Core i3 och Core i5 lämnas orörda för Coffee Lake Refresh och en sådan processor huserar således fortsatt fyra respektive sex kärnor, utan stöd för flertrådstekniken Hyperthreading.

Intel Core i7 har visat sig vara en kontroversiell historia bland entusiaster då stöd för Hyperthreading försvinner, till förmån för två extra kärnor. Tekniken har under lång tid varit synonymt med Core i7 och hur mycket de extra kärnorna väger upp för det bortfallet återstår att se.

Intel Core i9 är en helt ny best för sockelfamiljen LGA 115x och segmentet såg först dagens ljus under fjolåret med sockel LGA 2066. Det handlar om en helt ny prestandaklass med 8 kärnor och 16 trådar – samma som AMD:s erbjuder med Ryzen 7. Steget upp flankeras också av ett nytt steg upp i pris.

Säkerhetshålen Spectre och Meltdown

65071.jpg

I början av året offentliggjordes säkerhetshålen Spectre och Meltdown, som först upptäcktes av Google under försommaren år 2017. I samband med upptäckten underrättades berörda parter, däribland Intel och AMD, innan säkerhetshålen offentliggjordes dagarna efter nyår.

Flera av bristerna har gått att åtgärda via uppdateringar av mjukvara, både direkt i operativsystemet och med hjälp av ny firmware. Detta har i vissa fall medfört viss prestandaförlust och i andra inte helt täppt till hålen, men gjort de svårare för angripare att utnyttja.

Läs mer om Spectre och Meltdown

Samma arkitektur till trots, att Intel tagit steget upp till åtta kärnor innebär att de behövt ta fram nytt kisel. I samband med detta har bolaget passat på att täppa till några av säkerhetshålen på hårdvarunivå. Det handlar om variant 3 (Rogue Data Cache Load) och Variant 5 (L1 Terminal Fault) av Meltdown, medan Variant 3a (Rogue System Register Read) och Variant 4 (Speculative Store Bypass) fortsatt har åtgärder på mjukvarunivå.