Speltester i Game Mode

Threadripper Tech Day_Kevin Lensing_AMD X399 Platform-26.jpg
Threadripper Tech Day_Kevin Lensing_AMD X399 Platform-27.jpg
Threadripper Tech Day_Kevin Lensing_AMD X399 Platform-31.jpg
Threadripper Tech Day_Kevin Lensing_AMD X399 Platform-25.jpg

När första generationens Threadripper lanserades inkluderas även ett spelläge som kallas kort och gott Game mode, vilken begränsar antalet processortrådar och ändrar minnet till NUMA-konfiguration. Samma funktion finns även i andra generationen och aktiveras i mjukvaran Ryzen Master. För att se hur stor påverkan det har så fick Threadripper 2950X ta en tur med Game mode igång.

Redan i första titeln syns en förbättring med Game Mode, dock enbart för den lägre grafikinställningen där grafikkortet inte har lika stor påverkan. Färre antal kärnor innebär att Ryzen Threadripper 2950X tjänar drygt fem procent i prestanda i den lägre detaljnivån.

För Witcher 3 ser det liknande ut där enbart den lägre detaljnivån ser en prestandavinst med färre processorkärnor. AMD Ryzen Threadripper 2950X tjänar ytterligare tio bildrutor i sekunden, vilken innebär en prestandaökning runt sju procent.

Störst skillnad hittills blir det i Fallout 4 där Ryzen Threadripper tjänar prestanda i båda detaljnivåer. Sett till prestandavinst hamnar den runt 24 procent för båda detaljnivåerna, vilken bevisar återigen att Fallout 4 inte är bekväm med många trådar.

När antalet trådar halveras kan Total War: Warhammer II äntligen dra mer nytta av Ryzen Threadripper 2950X som visar stora prestandaförbättringar i båda grafikinställningarna. Störst skillnad är som väntat den lägre grafikinställning där modellen tjänar drygt 33 procent i prestanda. För den högre inställningen hamnar prestandaförbättringen runt 5 procent.

Sist ut återigen är nyaste titeln Far Cry 5 som tjänar runt 12 procent i prestanda på båda detaljnivåerna.

Trots att flera kärnor kan ge stor skillnad är det tydligt att för många kan ställa till mer problem än nytta i dagens speltitlar. Troligen kommer det dröja ytterligare ett par år innan spel kan dra nytta av processorer med många trådar. Att det finns funktioner som Game Mode gör att du inte behöver vara rädd för att införskaffa en mångtrådad processor om du även vill spela med bra prestanda.