Test: Prestanda vid överklockning

När det blev dags att sätta tänderna i överklockning så blev undertecknad nyfiken på hur resultatet skulle se ut om minnet också fick ett lyft. Därför testades Ryzen Threadripper 2990WX med D.O.C.P-profilen, vilken innebär en minnesfrekvens på 3 200 MHz och latenserna 14-14-14-36.

Först ut i vanlig ordning är Cinebench i enkeltrådat läge där de överklockade processorerna får lägre poäng än sina referensutföranden. Detta beror på XFR som kan öka frekvensen något ytterligare med enstaka trådar stängs av vid överklockning. För det flertrådade läget så syns det en markant förbättring med Ryzen Threadripper 2990WX som plockar hem 16 procent mer prestanda, och ytterligare någon procent med högre minnesfrekvens.

Trots att Ryzen Threadripper 2990WX redan hade satt snabbaste tiden i Blender lyckas modellen kapa några sekunder när frekvenserna skruvas upp, och ytterligare en med minnet något högre. Liknande gäller även för lillebror Threadripper 2950X som i överklockat läge kapar fyra sekunder på renderingstiden.

Under vanliga speltesterna visade det sig vara problematiskt för spelen att drivas runt ordentligt med så många trådar som processorerna har. Det betyder även att det inte finns någon större vinst i överklockat läge. Faktiskt förlorar Ryzen Threadripper 2950X två bildrutor i båda detaljnivåerna, sannolikt då processorn med alla kärnor överklockade inte kan gå i upp till 4,4 GHz.

I Witcher 3 ser det något bättre ut. För det första så förlorar Ryzen Threadripper 2950X ingen prestanda i den lägre detaljnivån utan lägger sig på ungefär samma nivå. När grafikinställningar dras upp lyckas modellen även ta hem tre bildrutor i sekunden mot referensutförandet.

Sist ut är Fallout 4 som är mer bekväm i högre klockfrekvenser, men visar bara marginell förbättring med Ryzen Threadripper 2950X i överklockat läge. Däremot så blir det betydligt större vinst när processorn ställs i Game mode och halverar antalet kärnor.

Med ökade klockfrekvenser medföljer även högre effektförbrukning, där Ryzen Threadripper 2990WX sticker ut betydligt mer med nästan 800 watt vid fullbelastning – en dubblering. För lillebror Threadripper 2950X är ökningen inte lika extrem utan den landar runt 410 Watt, motsvarande strax över 50 procent högre effektförbrukning.