Överklockning

Något som kännetecknar samtliga AMD Ryzen-modeller är upplåst multipel för överklockning, vilket betyder att användare inte måste köpa en specifik modell för att kräma ut extra prestanda. Samma gäller även samtliga Ryzen Threadripper-modeller, som nu får bekänna färg i överklockat läge.

AMD rekommenderar att överklockning sker via mjukvaran Ryzen Master, men efter flertal försök slutar det alltid med att mjukvaran och hela systemet hänger sig. Därför blev det traditionell överklockning via UEFI. Kylaren som används är Threadripper-specifika Liqtech TR4 240 från Enermax.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX

2990WX_OC.png

Efter lite testande landade frekvensen för Ryzen Threadripper 2990WX på 4,1 GHz på alla kärnor, vilken är 100 MHz ned ifrån modellens maximala turbofrekvens för en kärna. För att nå detta stabilt behövdes spänningen skruvas upp till 1,4 V. Redaktionen försökte även ett steg till på 4,2 GHz, men den ökning i spänning som krävdes motiverade inte den lilla prestandaökningen det skulle ge.

AMD Ryzen Threadripper 2950X

2950X_OC.png

Samma gäller även för Ryzen Threadripper 2950X med en frekvens på 4,1 GHz på alla kärnor, med en spänning på 1,4 V. Om detta är gränsen för vad de nya Ryzen Threadripper-modellerna klarar är oklart, men för redaktionens två testexemplar är detta nivån som gäller med rimlig spänning.