Prestandaproblem i spel med Ryzen 5 2400G

Uppdatering 2018-04-24: AMD har med mikrokodsuppdateringen AGESA 1002a åtgärdat de problem vi stötte på med Ryzen 5 2400G i denna recension. Med anledning av detta har de påverkade testresultaten uppdaterats samtidigt som produkten nu fått ett slutgiltigt omdöme.

I samband med testandet av den integrerade grafikdelen hos Ryzen 5 2400G upptäcktes allvarliga prestandaproblem i spel, där dessa främst dök upp vid låga upplösningar. Problemen yttrade sig i drygt hälften av de testade speltitlarna, och troddes till en början bero på någon form av inkompatibilitet med den tidiga grafikdrivrutinen till de nya APU:erna.

Efter att ha växlat mellan de två processorerna stod det dock klart att detta inte var fallet, då Ryzen 3 2200G fungerade helt utan problem med samma drivrutiner, och kunde i många fall erbjuda betydligt bättre flyt i spel än sin storebror trots på pappret sämre specifikationer.

En närmare analys av prestandaavvikelserna ihop med Ryzen 5 2400G avslöjade slumpartade fall i bildfrekvens, vilket subjektivt observerades som sekundlånga sekvenser av bildspelsliknande prestanda. Grafen ovan är från en körning av Fortnite: Battle Royale tidigt i testprocessen vid upplösningen 1 280 x 720 pixlar, där upplevelsen kan beskrivas som nästintill ospelbar.

raven_gpu.png

En simultan avläsning av grafikprocessorns klockfrekvenser gav oss snabbt förklaringen till bildtappet. Vid ett flertal tillfällen under sekvensen störtdyker nämligen klockfrekvensen ner till 200 MHz för att sedan skjuta upp igen till den maximala turbofrekvensen 1 240 MHz, vilket inte helt oväntat ger kraftiga avtryck på den upplevda prestandan.

Efter att ha upptäckt liknande beteende i Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 och The Witcher 3 kontaktade redaktionen AMD med fynden. Det spekulerades från företagets sida att problemen hade med strömfördelningen i APU:n att göra, där låga upplösningar lägger större last på processordelen och felaktigt ströp tillgången till grafikdelen. Kort därefter meddelande företaget att ett nytt BIOS skulle åtgärda problemen.

Två dygn senare dök BIOS-uppdateringen upp, vilken minskade effekten av klockfrekvenstappen i vissa titlar, men kunde dock inte eliminera dem helt och hållet. Ovan syns renderingsgrafen från Dota 2 vid låg upplösning med den nya BIOS-versionen, där tre väldigt distinkta, och långa, fall i bildfrekvens kan skådas.

Återigen matchar dessa fall i bildfrekvens upp med grafikprocessorns uppmätta klockfrekvens under sekvensen, där denna faller ner till 200 MHz under ett flertal tillfällen. Nämnvärt är att klockfrekvenstappen sker helt slumpartat, och inte är direkt kopplade till någon specifik del av spelsekvensen.

Som en referens kan vi kika närmare på samma sekvens ihop med lillebror Ryzen 3 2200G. Som synes är det en betydligt jämnare graf som ritas upp, med endast ett fåtal småspikar när det blir svettigt i sekvensen.

Detta stämmer även bra överens med grafikdelens klockfrekvens, där denna ligger spikad på 1 100 MHz genom hela testsekvensen. Oavsett speltitel stötte vi aldrig på klockfrekvenstappen ihop med Ryzen 3 2200G.

AMD åtgärdar problemen med mikrokoden AGESA 1002a

Drygt två månader efter denna recensions publicering har AMD nu rättat till problemen vi stötte på tillsammans med Ryzen 5 2400G. Åtgärderna är en del av den nya mikrokodsuppdateringen AGESA 1002a som rullas ut till moderkortstillverkarna löpande. Nedan följer våra uppdaterade testresultat från frekvens- och renderingsmätningarna från Dota 2.

Som synes ovan är klockfrekvensfallen ett minne blott efter uppdateringen till den nya mikrokoden. Klockfrekvensen i Dota 2 vid upplösningen 1 280 × 720 pixlar ligger spikad på 1 240 MHz under vår testsekvens. Detta återspeglade sig även i de andra speltitlarna vi hade problem med, där klockfrekvensen höll sig på en betydligt mer jämn nivå i de övre regionerna.

Detta återspeglar sig tydligt i våra mätningar av renderingstiderna från titeln. Som synes är de markanta spikarna numera borta, vilket även märks vid en subjektiv bedömning av sekvensen, där denna flyter på alldeles utmärkt utan några avvikande sekundlånga hack.