Sammanfattning

Det har varit ett ytterst intressant år för AMD på processormarknaden. Företaget har i en strid ström sjösatt Ryzen-familjen för merparten av prestandasegmenten och därmed på allvar tagit upp kampen med Intel om entusiasternas gunst. Att de under denna period dessutom skulle hinna med att sjösätta sin första HEDT-plattform för konsumenter var inget redaktionen ens kunde drömma om, men nu sitter vi här med Threadripper puttrandes i testbänkarna.

threadripper-7.jpg

Threadripper är, till att börja med, en ordentlig nagel i ögat på Intel, där AMD:s avtäckande forcerade fram både rejäla prissänkningar och potentiellt även fler modeller i det blåa lagets processoruppställning för deras egna HEDT-plattform. AMD slår även på den stora trumman att de, till skillnad från Intel, inte låser ned funktioner hos sina Threadripper-processorer, där samtliga exempelvis kommer med ett fullfjädrat antal PCI Express-banor.

Som en plattform känns AMD:s första bidrag till HEDT-segmentet gediget, där styrkretsen X399 ihop med Threadripper-processorerna erbjuder mycket goda anslutningsmöjligheter och bandbredd för lagring samt instickskort. Med totalt 64-banor PCI Express 3.0 integrerade i varje processor räcker bandbredden till för fyra samtida grafikkort och hela tre PCI Express-baserade M.2 SSD-enheter.

Ur en prestandasynpunkt är inte helt oväntat Threadripper ett riktigt fartmonster när det kommer till kraftigt parallelliserade arbetslaster. Starkast skiner flaggskeppet Ryzen Threadripper 1950X, vars 32 exekverbara trådar vid exempelvis bildrendering och videokodning kan köra åttor kring den likvärdigt prissatta Intel Core i9-7900X. I dessa scenarion kan även den billigare prissatta Ryzen Threadripper 1920X visa framfötterna mot den tidigare nämnda Intel-processorn.

Med detta sagt finns det fall där Threadripper tappar mark mot Intel, och då handlar det främst om arbetslaster som värdesätter hög enkeltrådad prestanda framför myriader av trådar. Spel är ett sådant scenario, och även om vi går mot en framtid som troligtvis kommer att vara mer parallelliserad, är så inte fallet för dagens titlar, där dessa snarare åker på ett prestandastraff till följd av alla tillgängliga trådar.

threadripper-13.jpg

Ovanpå detta bör det nämnas att själva plattformen, likt Intels X299-dito, är en väldigt dyr historia. Merparten av moderkorten som finns tillgängliga vid dagens lansering går nämligen loss på i runda slängar 4 000 kronor. Spekulanter bör därför göra en ordentlig behovsanalys huruvida de verkligen behöver alla dessa kärnor. Den som främst är ute efter en spelmaskin klarar sig med exempelvis Ryzen 7 eller Ryzen 5 och ackompanjerade moderkort för en bråkdel av priset.

Sammanfattningsvis är vi dock ytterst imponerande av vad AMD åstadkommit med Ryzen Threadripper, där företaget nu på allvar kan slåss, och i många fall spöa, Intels bidrag i HEDT-segmentet. Vet man med sig att flertrådade arbetslaster finns med på ens agenda kan den nya processorfamiljen vara en alldeles utmärkt bas för den framtida arbetsstationen.

Ryzen Threadripper 1950X

threadripper-9.jpg

AMD:s flaggskepp i den nya Threadripper-familjen är inget annat än ett riktigt monster när det kommer till kraftigt flertrådade applikationer. Med hela 16 kärnor och 32 exekverbara trådar gör modellen livet kort för bland annat renderingsjobb och videokodning, vilket kan spara in en hel del tid för användare som arbetar med den typen av projekt.

Ställd mot sin närmaste konkurrent Intel Core i9-7900X står sig AMD:s nykomling riktigt bra, där främst det utökade antalet fysiska kärnor hos den sistnämnda ger en klar fördel i parallelliserade scenarion. Vid spelande och laster som förlitar sig mer på hög klockfrekvens tappar dock modellen något, och det är därför viktigt att se över vilken typ av arbetslaster som rullar där hemma.

Vid 11 290 kronor är det inte en särskilt billig processor, men ställt mot Intels bidrag i segmentet måste det ändå ses som mycket kärnor för pengarna. Är spel en sekundär syssla och produktivitet med flertrådade applikationer i fokus är Ryzen Threadripper 1950X ett alldeles utmärkt val i detta segment.

Ryzen Threadripper 1950X är en utmärkt processor och den nya prestandakungen för kraftigt flertrådade arbetslaster

Fördelar

  • Världens snabbaste konsumentprocessor för flertrådiga applikationer

  • Energieffektiv vid flertrådig belastning

  • Upplåst överklockning

  • Modern plattform

  • Goda anslutningsmöjligheter

Nackdelar

  • Tappar prestanda vid dåligt trådade scenarion

  • Dyr plattform

  • Kräver sannolikt ny processorkylare

Pris vid publicering: 11 290 kronor
Lägsta pris:

Ryzen Threadripper 1920X

threadripper-10.jpg

Lillebror Ryzen Threadripper 1920X tappar fyra kärnor ställt mot flaggskeppet 1950X, men bjuder på en snällare prislapp ackompanjerat av prestanda i kraftigt flertådade applikationer som i de flesta fallen kan slå Intels Core i9-7900X på fingrarna. Modellen tappar heller inga anslutningsmöjligheter utan erbjuder fulla uppsättningen PCI Express 3.0-banor för mängder av bandbredd till instickskort.

Bland svagheterna märks, precis som hos sitt syskon, sämre prestanda vid scenarion som värdesätter högre klockfrekvens över antal kärnor, och då främst för spel och applikationer med arbetslaster som inte är lätta att parallellisera. Här har Intel fortfarande ett visst övertag.

För runt 9 000 kronor erbjuder modellen exceptionellt många kärnor för pengarna, och för användare som vet med sig att de kommer nyttja dem kan denna ses som ett utmärkt val för den framtida arbetsstationen.

Ryzen Threadripper 1920X erbjuder ypperlig flertrådad prestanda och är en utmärkt produkt

Fördelar

  • Extrem flertrådad prestanda

  • Upplåst överklockning

  • Modern plattform

  • Goda anslutningsmöjligheter

Nackdelar

  • Tappar prestanda vid dåligt trådade scenarion

  • Något sämre energieffektivitet än storebror

  • Dyr plattform

  • Kräver sannolikt ny processorkylare

Pris vid publicering: 8 990 kronor
Lägsta pris:

Bygga egen dator? Klart du ska!

thumbs-002.jpg

Missa inte SweClockers maffiga datorbyggarguide i samarbete med Webhallen! Där går Jonas Thörnqvist steg för steg igenom allt du behöver veta för att sätta ihop din första monstermaskin – givetvis på video. Ingen tid att förlora, sätt igång bums!

SweClockers Datorbyggarguide
Mer hjälp i SweClockers Guideportal