Test: Prestanda vid överklockning

Överklockning på papper i all ära, mest intressant är givetvis reella prestandavinster. Redaktionen laddar med några snabba tester för att se vilka fördelar frekvenshöjningarna innebär.

De förhöjda klockfrekvenserna ger som väntat inget större avtryck vid Cinebench i sitt enkeltrådade läge, då båda modellerna uppnår dessa nivåer ur kartong med ett fåtal kärnor arbetandes. I programvarans flertrådade läge är det dock riktigt imponerande resultat som presenteras, där främst flaggskeppet Ryzen TR 1950X utmärker sig med galet höga siffror.

I Blender, som är kraftigt flertrådat, gör det inte helt oväntat ett märkbart avtryck att spika samtliga kärnor hos Threadripper-modellerna till 4 GHz. Som synes skalas ett antal sekunder av vid renderingen efter överklockningsäventyret.

I Battlefield 1 gör de uppskruvade klockfrekvenserna hos Threadripper-processorerna främst avtryck i den låga upplösningen, där prestandan stiger med cirka 7 procent. Vid den höga upplösningen är skillnaden försvinnande liten.

Överklockningen ger endast ett mindre avtryck i The Witcher 3, och då endast i den låga upplösningen. Vid 1080p är skillnaderna nästintill obefintliga när de ställs mot sina grundklockade diton.

I Fallout 4 är det endast mindre prestandavinster som finns att hämta vid överklockning av Threadripper-processorerna, oavsett vilken av upplösningarna det gäller.

Precis som vi förutspådde blir det markanta effektökningar när Threadripper-modellerna överklockas, och då främst för det 16-kärniga flaggskeppet Ryzen TR 1950X. Den sistnämnda kliver upp med 175 W från sitt oklockade dito och drar under belastning hela 440 W. Lillebror Ryzen TR 1920X springer inte iväg lika drastiskt, men ökar dock med 95 W under belastning när den överklockas.