Sammanfattning

Nya grafikkort lanseras på löpande band. Färska serier rullas ut med jämna mellanrum, och tomrummen mellan dessa fylls snabbt av påkostade modeller från tredje part. Kylare och konstruktioner ställs mot varandra, samtidigt som minsta lilla fps-övertag snabbt blir till slagträ i debatterna.

Ibland händer dock något extra. Med ett par års mellanrum tas betydligt större steg i utvecklingen, vilket på allvar rör om i grytan. Senast fenomenet hamnade på tapeten var när AMD Radeon HD 7970 såg dagens ljus – det första grafikkortet tillverkat på 28 nanometer, och urmodellen för arkitekturen Graphics Core Next.

IMG_8242.jpg

Med Geforce GTX 1080 är det utan tvekan dags igen. Nvidia introducerar inte bara arkitekturen Pascal med flera nya tekniker under huven, utan går dessutom över till krympt tillverkning vid 16 nanometer. Resultatet är en ny generation grafikkort med rekordhög transistordensitet.

Den nya tekniken märks på prestandan. Geforce GTX 1080 är helt enkelt extremt snabbt, och lägger samtliga andra modeller bakom sig – inklusive fjolårets Geforce-flaggskepp GTX Titan X och AMD-värstingen Radeon R9 Fury X. Ställt mot direkta föregångaren GTX 980 handlar det om ren utklassning med i runda slängar 60 procent bättre prestanda.

Även på effektfronten syns stora framsteg. Geforce GTX 1080 är visserligen aningen törstigare än GTX 980, men det är försumbart när det stora prestandaklivet vägs in. Ställt mot GTX Titan X, GTX 980 Ti eller AMD Fury-familjen handlar det om lägre värden över hela brädet, trots stort övertag i speltabellerna.

IMG_8257.jpg

Det finns dock vissa fläckar på solen. Turbotekniken GPU Boost 3.0 är välkommen, men betyder samtidigt outforskad terräng för överklockare. Ett nytt API kräver dessutom uppdaterad mjukvara, vilket i dagsläget innebär mer huvudvärk än extra prestanda – testversionen som finns är helt enkelt kass. Förhoppningsvis kan fler utvecklare leverera uppdateringar inom kort.

Även Nvidias koncept Founder's Edition får redaktionen att förvirrat klia flinten. Att en referensmodell uttalat säljs dyrare än kort med specialkylare från tredje part känns inte bara konstigt, utan rent av dumt. Intrycket blir att Nvidia hoppas på desperata köpares vilja att punga ut extra för ett ur de flesta aspekter sämre kort, bara för att vara först på bollen. Trist, och ovärdigt för en annars lysande produkt.

Till syvende och sist är Geforce GTX 1080 ett enormt kliv i rätt riktning, och en viktig vägvisare för den nya generationens grafikkort. Prestandan är utmärkt, effektåtgången imponerande och nya tekniker som Simultaneous Multi-Projection potentiellt väldigt användbara.

Däremot kunde paketet varit bättre. I slutänden handlar det nämligen om en prislapp på cirka 7 700 kronor för Nvidias referensmodell, i runda slängar en tusenlapp över förväntade nivåer för partnerkort. Brinner det inte i knutarna är det därför läge att vänta och se huruvida gräset är ännu grönare – eller för den delen rödare – på andra sidan.

Nvidia Geforce GTX 1080 presterar utmärkt och visar vägen för nästa generation.

Fördelar

  • Världens snabbaste grafikkrets för spel

  • Rekordhög effektivitet

  • Intressanta nya tekniker

  • Displayport 1.4 och HDMI 2.0b

Nackdelar

  • Saftig prislapp

  • Omogen mjukvara för överklockning

  • Omotiverat prispåslag för Founder's Edition

Modell

Dollar

Svenska kronor

GTX 1080 Founder's Edition

699 USD

7 699 kronor

GTX 1080 (partnertillverkare)

599 USD

~6 600 kronor

Säljstarten av Geforce GTX 1080 Founder's Edition äger rum den 27 maj och följs upp av modeller från partnertillverkare i juni.