Sammanfattning

När det väl börjar bli dags att knyta ihop säcken på den här recensionen blir det snabbt uppenbart att två tredjedelar av artikeln handlar om strömningstekniken In-Home Streaming snarare än hårdvarulösningen Steam Link. Detta är egentligen inte särskilt konstigt, då funktionaliteten hos den sistnämda är kraftigt beroende av en välfungerade mjukvarulösning i botten.

När In-Home Streaming fungerar som tilltänkt är det en minst sagt trevlig finess att ha för den som vill strömma spelinnehåll till ett annat rum. Tekniken bjuder på riktigt bra bildkvalitet, förutsatt att man inte på centimeteravstånd granskar bilden, ihop med ett flyt och responstider som inte ligger långt ifrån en lokal upplevelse med den aktuella speltiteln.

Resultaten kan dock variera kraftigt mellan olika hårdvarukonfigurationer och nätverksmiljöer. Mjukvaran må ha lämnat betastadiet för ett tag sedan, men Valve har fortfarande en del finputs att få till innan den känns helt färdigt. Främst handlar det om något bristfälliga inställningsmöjligheter, där mer finkornig kontroll över exempelvis hårdvarukodning och kvalitetsnivå på videoströmmen vore önskvärt i framtiden.

IMG_3445.jpg

Förutsatt att mjukvarudelen fungerar som den ska är dock Steam Link en riktigt smart pryl, som definitivt fyller ett behov – om än ett förhållandevis nischat sådant. Den lilla strömningslådan kan utan problem ersätta en "riktig" dator som mottagare av In-Home Streaming, med liknande resultat både när det gäller bildkvalitet och svarstider.

Produkten är visserligen inte lika sofistikerad som konkurrerande lösningar från exempelvis Nvidia, där både surroundljud och 4K-upplösning finns bland finesserna. Med en prislapp på endast 550 kronor är dock Steam Link en bra och prisvärd lösning för den som vill strömma spelinnehåll mellan olika rum.

Valve Steam Link är en prisvärd lösning för den som vill strömma spelinnehåll lokalt.

Fördelar

  • Hög bildkvalitet

  • Bra flyt och låga latenser

  • Minimalt fotavtryck

  • Priset

Nackdelar

  • In-Home Streaming behöver ytterligare polering

  • Vissa begränsningar gällandes inmatningsenheter

  • Endast stereoljud

Pris vid publicering: 550 kronor