Slutsats och sammanfattning

Med Intels välkända "tick-tock"-modell ut genom fönstret är det i praktiken två år sedan den senaste riktiga nylanseringen. Då introducerades arkitekturen Haswell och av allt döma dröjer det nu även två år till kommande Cannonlake. Den nya Intel Skylake är därmed en välbehövlig frisk fläkt för den som väntar på en uppgradering.

Mycket handlar om kombinationen av Intel Skylake och plattformen Intel Z170 med sockel LGA 1151. Nytt är bland annat stöd för DDR4-minne, ökat fokus på lagring över PCI Express och inte minst fler USB 3.0-portar. Tillsammans med processorerna i K-serien erbjuds dessutom fler möjligheter för överklockning.

IMG_0457.jpg

För själva processorerna tar Core i7-6700K över som det nya flaggskeppet i klassen. Modellen ger generellt ett prestandaövertag gentemot fjolårets Core i7-4790K, även om marginalerna bitvis är små eller obefintliga. I kombination med lägre effektuttag och den nya plattformen blir det dock totalt ett mer attraktivt paket.

Lätt nedskalade Core i5-6600K står sig bra mot föregångaren i5-4690K och ger likt storebror ett mer attraktivt helhetserbjudande, även om det åter handlar om i många fall små faktiska prestandavinster. Effektuttaget är dessutom kvar på mer eller mindre samma nivå, vilket dock i praktiken knappast utgör något större bekymmer.

Intressant i Core i5-klassen är dock förbisedda i5-5675C ur familjen Broadwell. Modellen passar till moderkort med sockel LGA 1150 och styrkretsen Z97, där den generellt utpresterar nya Core i5-6600K så snart spel står på agendan. Det skapar en del mörka moln över Skylake-paraden och är givetvis ett ämne för framtida undersökningar.

IMG_0464.jpg

På överklockningsfronten klarar sig båda nykomlingarna relativt bra. SweClockers kan pressa fram närmare 20 procent extra prestanda ur Core i5-varianten samt uppemot 15 procent för Core i7, vilket ger en hel del extra beräkningskraft. Ett nytt värmeledande material öppnar också upp för exotisk kylning och kan därmed locka överklockare av det mer extrema slaget.

Det finns dock vissa aspekter av Skylake som inte är helt övertygande. Den integrerade grafikdelen är fortsatt långsam, trots att Intel än en gång hävdar stora förbättringar. Ofärdiga och buggiga drivrutiner gör dessutom att upplevelsen blir minst sagt skakig, även om moderna spel knappast är aktuella oavsett.

Redaktionen har även snubblat över andra märkligheter, till exempel bitvis låsta klockfrekvenser och därmed plötsligt fallande processorprestanda. Det mesta beror av allt att döma på tidig version av UEFI och ska enligt uppgift vara löst med senare uppdateringar, men ger trots allt intrycket av en lätt framstressad och inte helt skarp plattform.

Till syvende och sist innebär Core i7-6700K och i5-6600K "Skylake" inte någon revolution på prestandafronten, men väl ytterligare ett steg i rätt riktning . Kombinerat med nya funktioner i en uppdaterad plattform handlar det om naturliga tronföljare och det uppenbara valet för många datorbyggare framöver.

Intel Core i7-6700K

IMG_0458.jpg

Intels nya flaggskepp i entusiastklassen bjuder på förbättrad prestanda mot fjolårets modell. Som grädde på moset finns dessutom sänkt effektåtgång, utrymme för överklocking samt en uppdaterad plattform med stöd för nya funktioner.

Trots vissa buggar och frågetecken handlar det helt enkelt om en given arvtagare och säker plats i många kommande datorsystem. En saftig prislapp till trots är Core i7-6700K det självklara valet i klassen, i alla fall när nybygge står på agendan.

Intel Core i7-6700K tar över ledartröjan i klassen med både bra prestanda och modern plattform.

Fördelar

  • Klassledande prestanda

  • Nytt värmeledande material

  • Upplåst överklockning

  • Uppdaterad och funktionsrik plattform

  • Energieffektiv

Nackdelar

  • Vissa UEFI- och mjukvaruproblem

  • Fortsatt långsam grafikdel

Pris vid publicering: 3 790 kronor
Lägsta pris:

Intel Core i5-6600K

IMG_0452.jpg

Mellanmodellen Core i5-6600K presterar bättre än fjolårets i5-4690K och bjuder på samma nya plattform som storebror. Möjlighet finns dessutom till procentuellt sett intressant överklockning, även utan extrem kylning.

Ställt mot Core i5-5675C "Broadwell" tappar modellen dock mark, samtidigt som vissa buggar lägger smolk i glädjebägaren. Sammantaget är Core i5-6600K ett fullgott alternativ i klassen, men inte det självklara valet för den pris- och prestandamedvetna spelfantasten.

Intel Core i5-6600K är ett starkt val i klassen med både bra prestanda och modern plattform.

Fördelar

  • Mycket bra prestanda

  • Nytt värmeledande material

  • Upplåst överklockning

  • Uppdaterad och funktionsrik plattform

  • Energieffektiv

Nackdelar

  • Vissa UEFI- och mjukvaruproblem

  • Fortsatt långsam grafikdel

  • Endast fyra trådar

  • Långsammare än den snarlikt prissatta Core i5-5675C i många spel

Pris vid publicering: 2 790 kronor
Lägsta pris: