Test: Prestanda vid överklockning

Överklockning på papper i all ära, mest intressant är givetvis reella prestandavinster. Redaktionen laddar med några snabba tester för att se vilka fördelar frekvenshöjningarna innebär.

I Cinebench syns tydliga förbättringar tack vare högre klockfrekvens. Speciellt när alla kärnor får hugga tag springer siffrorna iväg rejält, upp cirka 13 procent för i7-6700K samt närmare 19 procent för i5-6600K.

Även vid Blender hyvlas det av ett antal sekunder för båda modellerna. Core i7-6700K tjänar strax under 10 procent, samtidigt som överklockade i5-6600K ger ett ungefär 14 procent bättre resultat.

Vid den lägre upplösningen syns tydliga förbättringar för båda modellerna när Dragon Age rullar igång. Med fler pixlar slår Core i7-6700K i grafikkortets stoppnivå, men i5-6600K drar utan tvekan nytta av den högre klockfrekvensen.

Det samma gäller vid Witcher 3. I den lägre upplösningen syns förbättringar för båda modellerna, där speciellt i5-6600K kliver uppåt. Med fler pixlar sätter dock grafikkortet stopp och jämnar ut resultaten.

Sist men inte minst, Skyrim. Vid båda upplösningarna är det framför allt Core i5-6600K som tjänar på frekvensökningen. Även med 1080p och uppskruvade detaljnivå syns en förbättring på cirka 20 procent – i princip linjärt med frekvensökningen.

Effektmässigt innebär den extra spänningen och de uppskruvade frekvenserna att systemen är lite törstigare. I båda fallen handlar det om en ökning på cirka 20 watt, vilket är klart överkomligt med tanke på den extra prestandan som erbjuds.