Intel Skylake och plattformen Z170

I Intels numera avlagda "tick-tock"-strategi utgörs varannan generation av en ny arkitektur med tidigare beprövad tillverkningsteknik. Det brukar innebära att Intel passar på att införa större nyheter och Skylake är inget undantag. Bakom kodnamnet döljs såväl bättre prestanda som stöd för nya tekniker.

18.jpg

Först ut är två processormodeller för entusiaster, överklockare och prestandajägare. Senare under året kommer dessa att få sällskap av fler varianter för i stort sett alla typer av PC-datorer, inklusive bärbara datorer, Ultrabooks och hybrider. Det handlar med andra ord om en fullskalig ersättare till fjolårets Haswell Refresh.

På menyn står Intels senaste 14 nanometersteknik med mer prestanda och högre effektivitet. Det ackompanjeras av en ny minneskontroller med stöd för både DDR3L och DDR4, vilket underlättar övergången till den nyare minnestypen och ger större möjligheter för moderkortstillverkarna att skapa modeller för olika prisklasser.

11.jpg

Även den integrerade grafiken får ett uppsving med övergången till vad som kallas för generation nio. Intel lovar i vanlig ordning högre prestanda, men även möjlighet att ansluta upp till fem skärmar via Displayport eller HDMI. Dessutom tillkommer stöd för DirectX 12, OpenGL 4.4, OpenCL 2.0 samt acceleration av videoformaten VP8, VP9 och H.265/HEVC.

Godbitar för överklockare

De nu aktuella Core i7-6700K och i5-6600K ingår i K-serien och är därmed avsedda för entusiastklassade datorsystem. I det ingår i vanlig ordning upplåst multiplikator för enklare överklockning, men det finns ytterligare en och vissa fall minst lika betydelsefull finess.

5.jpg

I Intel Skylake friställs klockfrekvenserna för databussarna DMI och PCI Express. Det innebär att det nu är möjligt att justera base clock (BCLK) utan att det påverkar andra komponenter. På så vis blir det betydligt lättare finjustera processorns klockfrekvens och klämma fram den sista megahertzen.

En något oväntad bieffekt är att den friställda klockfrekvensen åtminstone i teorin kan öppna upp för en hel del överklockning av processormodeller med låst multiplikator, det vill säga Intel Skylake utan bokstaven K i modellnamnet. Hur det fungerar i praktiken återstår dock att se.

Slutligen blir det även en liten present för den som vill skruva upp klockfrekvenserna för DRAM. Ration kan nu justeras i mindre steg om 100/133 MHz till skillnads från Haswells sjumilakliv på 200/266 MHz. Det kan åtminstone översättas till fler valmöjligheter vid överklockning av primärminnet.

9.jpg

Plattformen Sunrise Point

Processorerna i familjen Skylake passar inte i befintliga moderkort utan hör till den nya plattformen Sunrise Point med sockel LGA 1151. Inledningsvis lanseras moderkort med den fullfjädrade styrkretsen Intel Z170, som inte minst är avsedd för överklockare. Senare under året anländer även nedskalade modeller för framförallt lägre prisklasser.

Styrkretsen Intel Z170 liknar till mångt och mycket föregångaren Z97. Det finns sammanlagt 20 kanaler PCI Express, men nu sker en total övergång till den snabbare version 3.0. Därutöver återfinns inte mindre än 10 st. USB 3.0, 14 st. USB 2.0, 6 st. SATA 6,0 Gbps och stöd för SSD-enheter direkt på PCI Express via standardiserade NVM Express (NVME).

14.jpg

Moderkortstillverkare får valfriheten att skapa modeller för äldre och ofta billigare minnesmoduler enligt DDR3L alternativt den nyare och snabbare DDR4, båda med två datakanaler. Intels standardfrekvenser är 1 600 MHz respektive 2 133 MHz, men om tillverkarna är vanan trogen kommer vissa moderkort att klara betydligt högre minnesfrekvenser än så. Redan nu finns exempelvis DDR4-moduler för hela 4 000 MHz.

För processorns integrerade grafik fungerar digitala videoanslutningar, där moderkortstillverkarna kan välja mellan DVI, HDMI och Displayport. Samtidigt ger plattformen stöd för tekniker som Intel Clear Video Technology och Intel Wireless Display Technology. Det kan noteras att den gamla analoga VGA/D-Sub nu förpassas till historieböckerna.