Slutsats

Logitechs MX Master har varit en minst sagt trevlig bekantskap att stifta under de senaste veckorna på redaktionen. Företaget har lyckats väldigt bra med ergonomin hos modellen, där denna ger ett bra och bekvämt stöd för handen under långa arbetsdagar – undertecknads fördomar mot stora möss till trots. Likaså har Darkfield-sensorn uppfört sig riktigt bra oavsett om den ska läsa av en glasyta, byxbenet på ett par jeans eller ett IKEA-skrivbord.

IMG_7966.jpg

Musen spinner även vidare på många tidigare koncept i det övre skiktet av MX-serien, där speciellt det flexibla skrollhjulet återigen sticker ut. Detta har, med sin möjlighet att byta mellan ett frikopplat och ett mer precisionsinriktat läge, visat sig vara ytterst beroendeframkallande. Företaget har tidigare fått en del kritik för den dynamiska funktionen som byter sömlöst mellan lägena, men till MX Master har denna finpolerats till en välfungerande finess.

Som en trådlös modell har det nya MX-flaggskeppet inte bara möjlighet att ansluta via den medföljande USB-dongeln utan även via Bluetooth 4.0, vilket tillsammans med möjligheten att parkoppla musen med tre olika enheter gör det smidigt att använda denna med både ens stationära dator och flertalet bärbara datorer.

Efter 12 arbetsdagars intensivt användande på kontoret var det dags att trycka i laddkabeln igen i MX Master, vilket känns som ett fullt godkänd batteritid, om än ganska mycket lägre än de "beräknade" 40 dagarna från Logitechs sida. Modellen ska dock ha en extra plus för att den går att använda relativt obehindrat samtidigt som den laddas, samt att själva laddningstiden är väldigt kort.

Företaget ska även ha en eloge för den medföljande mjukvaran Logitech Options. Här har man lyckats bibehålla ett avskalat och minimalistiskt utseende som fortfarande ger användaren kraften att skräddarsy musens funktioner och knappar på ett effektivt sätt. Ett riktigt föredöme med andra ord!

Bland de saker som inte känns helt 100 procent finner vi den dolda gestknappen. Denna är på pappret en väldigt kul idé men i verkligheten är den, enligt undertecknad, något för tung att trycka ned för att användas kontinuerligt. Vidare har musens tumknappar fått ta ett steg tillbaka till fördel för det sekundära skrollhjulet, vilket gör att dessa hamnar lite mer svåråtkomligt än önskat.

Sammanfattningsvis är dock MX Master en riktigt trevlig mus vars relativt saftiga prislapp på 995 kronor kan rättfärdigas tack vare genomtänkta finesser, god ergonomi och ypperlig byggkvalité. Som vanligt finns det ingen mus som passar alla, men den som är intresserad av en trådlös arbetshäst till kontoret eller hemmet (gamers göra sig icke besvär) kan modellen definitivt vara värd att ta en närmare titt på.

Logitech MX Master är en utmärkt mus med god ergonomi, hög byggkvalitet och smarta finesser.

Fördelar:

  • Hög byggkvalitet

  • God ergonomi

  • Flexibelt och effektivt skrollhjul

  • Fungerar på de flesta underlagen

  • Bra batteritid och snabb laddning

  • Kan enkelt parkopplas till flera enheter

  • Avskalad och bra medföljande mjukvara

Nackdelar:

  • Specificerad batteritid är lite väl optimistisk

  • Gestknappen är tung att trycka ner

  • Krångligt placerade tumknappar

Pris vid publicering: 995 kronor
Lägsta pris: