Små chassin i kombination med högpresterande komponenter klingar ofta illa i datorentusiasters öron. Allt som oftast uppstår problem med kompatibilitet på grund av storleksrestriktioner samt bristande ventilation. Ett företag som ligger i bräschen för att lösa dessa problem är taiwanesiska Silverstone, vars kompakta nykomling TJ08-E vi ska ta en titt på idag.

Specifikationer

9.jpg
8.jpg
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
1.jpg
2.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Minitower

Formfaktor

Micro ATX, Mini-DTX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

210 x 374 x 385 mm

Vikt

5,3 kg

Material

Aluminium, stål

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

5 st. (varav en extern)

2,5”-platser

1 st.

Fläktplatser

1 st. 180 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 180 mm

Platser för expansionskort

4 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Silverstones TJ08-E är ett minitower-chassi anpassat för moderkort i storleksordningen Micro ATX. Modellen är en kraftigt omarbetad version av det fem år gamla chassit TJ08. Man bör dock inte bli avskräckt av detta då det i princip bara är de yttre måtten som har gått i arv medan hela insidan har byggts upp från grunden. Chassit är likt sin äldre broder uppbyggt kring en stålstomme med en frontpanel av borstad aluminium som kronan på verket.

På chassits front syns plats för två 5,25"-enheter samt en 3,5"-enhet. Anslutningsmöjligheter finns i form av de sedvanliga in och utgångarna för ljud samt två stycken USB 3.0-portar. Bakom det perforerade gallret har Silverstone valt att montera en fläkt ur sin Air Penetrator-serie i storleksordningen 180 millimeter. För att undvika dammansamling i chassit har dessutom ett borttagbart filter monterats framför fläkten.

Vid första anblick på chassits insida är det lätt att bli lite förvirrad då Silverstone använder sig av en helt omvänd design. Detta innebär att moderkortet monteras upp och ner samt att åtkomsten till komponenterna görs från chassits högra sida. Nätaggregatet monteras i toppen på chassit och kan suga in frisk luft genom ett utstansat hål i taket, som dessutom har försetts med ett dammfilter. I chassits bakkant finns det möjlighet att montera en extra 120 millimeters-fläkt alternativt en radiator för vattenkylning.

Trots sin ringa storlek finns det gott om plats för expansion i TJ08-E. Totalt kan fyra stycken 3,5"-hårddiskar monteras i en vibrationsdämpad vagga samt en 2,5"-enhet i chassits botten. Stöd finns även för långa grafikkort i längder upp till 33 cm, vilket innebär samtliga konsumentmodeller på marknaden i dagsläget. Kabeldragning sker med fördel på moderkortsplåtens baksida där gott om utrymme finns tillgängligt i kombination med mängder av hål för genomdragning.

Testresultat och sammanfattning

Att montera in komponenter i små chassin är vanligtvis en riktig mardröm, men vi kan glatt meddela att den totala motsatsen upplevdes med TJ08-E. Tack vare att moderkortsplåten är löstagbar kan stora delar av monteringen göras utanför chassit vilket underlättar enormt. Samtidigt blev vi oerhört förvånade över enkel kabeldragningen var. Otroligt gott om utrymme har disponerats på moderkortsplåtens baksida samtidigt som hål har stansats ut för genomdragning på genomtänkta platser.

Generellt sett var just utrymmet i chassit det som överraskade oss mest. Montering av såväl gigantiska grafikkort som slutna vattenkylningslösningar gick som en dans. Ventilationslösningen med Silverstones gigantiska Air Penetrator-fläkt visade sig dessutom var en oerhört effektiv lösning. Fläkten lyckas flytta enorma mängder luft vid relativt låga varvtal och klarar utan problem att kyla ner systemet tillfredställande.

I det stora hela gav TJ08-E oss ett kvalitativt intryck. Det enda undantaget var hårddiskvaggan som kändes något ostabil och vibrationsdämpningen var minst sagt i den billigare delen av skalan. I slutändan visade det sig inte vara riktigt så illa som vi först trodde och vaggan får ändå anses som godkänd.

Storleksrestriktioner kommer aldrig gå att kringå när det kommer till kompakta chassin och detsamma gäller även TJ08-E. Främst är det stora tornkylare samt minnen med höga kylflänsar man bör se upp med, men även stora nätaggregat kan bli ett problem om en optisk enhet används. Silverstone sticker inte under stolen med detta och samtliga specifikationer för komponentrestriktioner finns att läsa i den tillhörande manualen.

Sammanfattningsvis kan vi inget annat än rekommendera Silverstones TJ08-E. Företaget har gjort ett väldigt bra jobb med att få det lilla chassit att kännas större på insidan än de yttre måtten skvallrar om. Tillsammans med en gedigen byggkvalitet samt ventilation i toppklass är TJ08-E ett ypperligt val för den som är ute efter ett Micro ATX-chassi i den mindre delen av skalan.

Fördelar:

  • Gott om utrymme sett till storleken

  • Kabeldragningen

  • Mycket god ventilation

Nackdelar:

  • Något svajig hårddiskvagga