Tidigare chassin från amerikanska Corsair har hittills förknippats med mastodontmodeller där priset varit allt annat än lågt. Med Graphite 600T siktar företaget på att erbjuda en modell för den med mindre utrymmeskrav och något snävare budget.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
7.jpg
5.jpg
6.jpg
4.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

Mini-ITX, Micro-ATX, ATX

Dimensioner (B×H×D)

507 x 265 x 592 mm

Material

Plast, stål

5,25”-platser

4 st. externa

3,5”-platser, 2,5”-platser

6 st. 3,5" eller 2,5"

Fläktplatser

2 st. 200 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 200 mm, 1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

USB 3.0, USB 2.0, Firewire, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris i handeln

Graphite 600T är till skillnad från sina storebröder i Obsidian-serien ett lite mindre chassi i Miditower-storlek. Med detta sagt är 600T absolut inget litet chassi, utan det handlar fortfarande om en fullfjädrad entusiastmodell med gott om plats och expansionsmöjligheter.

Chassit är precis som tidigare modeller från Corsair fullt av smarta lösningar. Detta innefattar allt ifrån snabbfästen på sidopanelerna för enkel åtkomst, mängder av kanaler att dra kablar och kontakter genom samt en enkel fläktkontroller som kan styra upp till fyra fläktar.

Expansionsmässigt finns det plats för upp till 6 st. 3,5"-hårddiskar alternativt 2,5" SSD-enheter. Dessa kyls av en medföljande 200 mm-fläkt som är monterad i chassits framkant. Det medföljer även ytterligare två fläktar som utgörs av en 200 mm-fläkt i chassits topp samt en mindre 120 mm-fläkt som sitter i bakkant.

Testresultat och sammanfattning

Efter att redaktionen noggrant synat Graphite 600T i sömmarna är vi i det stora hela nöjda med Corsairs nykomling. Chassits insida känns väldigt rymligt vilket gör montering av diverse komponenter till en fröjd. Den stora mängd av hål som finns tillgängliga för kabeldragning är dessutom ett stort plus och gör att samtliga kablar kan skuffas undan på ett effektivt och smärtfritt sätt.

På minussidan måste vi dock ta upp de medföljande fläktarna. Vår bedömning är att dessa flyttar på tok för lite luft för att klara av den värmeutveckling dagens högpresterande komponenter alstrar. Med tanke på den medföljande fläktkontrollern kunde Corsair utan tvekan ha valt kraftigare fläktar som användaren i sin tur hade kunnat reglera till passande nivå.

En återkommande trend på sistone är att utrusta fläktarna med någon form av belysning, vilket även är fallet hos Graphite 600T. Detta kan visserligen ge chassit en häftigare look men tråkigt nog är det även ett irritationsmoment för många, speciellt när datorn står i samma rum som sovplatsen. Tyvärr finns det ingen möjlighet att stänga av denna belysning på 600T, vilket gör att man antingen får leva med det eller helt enkelt byta ut fläktarna.

Sammanfattningsvis är Graphite 600T en trevlig bekantskap. Det är en fröjd att bygga i och känns som ett kvalitetsbygge från grunden. Prismässigt ligger modellen något högre än vad vi hade väntat oss och för några hundralappar till är man uppe i samma region som storebror Obsidian 700D. För den som tycker att Corsairs tidigare modeller är för stora är dock 600T ett ypperligt alternativ som hade varit helt klockrent om det inte vore för några smärre missar som drar ner helhetsintrycket.