Nvidia visar upp Nforce 980a

Nforce 980a är Nvidas senaste styrkrets till Phenom II. Rejält utbyggt SLI-stöd och DDR3 ska locka till sig datorentusiasterna.

Sedan AMD lanserade Phenom II för sockel AM3 har det hänt relativt lite på moderkortsfronten. De flesta moderkort som lanserats med stöd för DDR3 bygger på AMD:s egna 790-serie eller äldre styrkretsar från Nvidia.

Nu förbereder Nvidia för Nforce 980a. På företags webbplats har både specifikationer och bilder på referensdesignen publicerats.

Det nya moderkortet är utrustat med nordbryggan 980a och PCI Express-kretsen Nforce 200. Moderkortet stödjer därför både trippel- och quad SLI. Ett integrerat Geforce 8300 finns också för den som inte vill lägga pengar på ett eller flera separata grafikkort.

Vidare har moderkortet fem fasers strömreglering till AM3-sockeln. Referensdesignen har något bantad kylning, men givetvis kommer tredjepartstillverkare fräscha upp modellen för att tilltala överklockare.

För kringutrustning och lagring bjuder moderkortet på sex stycken SATA, tolv USB-portar, inbyggt ljudkort, gigabitnät och utgångar för VGA och DVI. De första moderkorten från partnertillverkare som bygger på Nforce 980a beräknas dyka upp inom kort.

Källa: Nvidia.