AMD och Havok demonstrerar fysik på GPU

Precis som utlovat demonstrerar AMD och Havok ett fysiksystem som körs på grafikkortet, men än är det mycket kvar att göra innan systemet kan konkurrera mot Nvidias PhysX.

För ett par dagar sedan rapporterade AMD att de tillsammans med Intel-ägda Havok kommer att visa upp accelererad fysik på spelmässan Game Developers Conference. Precis som utlovat har utvecklarna demonstrerat en del av Havoks fysiksystem som kan köras på grafikkortet – Havok Cloth.

Med Cloth kan utvecklare få realistiskt tyg i spelen, utan att själva lägga ned tid på att programmera fysik. Precis som andra delar i Havoks fysiksystem har Cloth tidigare endast körts på den vanliga processorn, men nu kan klädmodulen även dra nytta av grafikprocessorn.

Orsaken till att AMD intresserar sig för Havoks produkt är konkurrensen från Nvidias PhysX. Problemet med PhysX, som AMD ser det, är det att det endast fungerar med Nvidias grafikkort.

AMD och Havok utvecklar en gemensam version av fysiksystemet i OpenCL. Detta är ett grafikkortsneutralt programmeringsspråk. Havok kan mycket väl fungerar på både Radeon och Geforce, det enda som krävs är att tillverkarna lägger till stöd för OpenCL i drivrutinerna.

Det återstår fortfarande mycket arbete innan Havok på allvar kan ta upp kampen med PhysX. Fram tills dess kommer Nvidia att vara ensamma med fysik på grafikkortet.

Fler filmer som visar Cloth finns på Havoks webbsajt.