Stor förvirring kring Radeon HD 4890 och Geforce GTX 275

Bakom kulisserna pågår ett mindre pr-krig mellan AMD och Nvidia. Grafikkortstillverkarna ändrar lanseringsdatum på löpande band – allt för att få ett försprång gentemot konkurrenten.

Radeon HD 4890 och Geforce GTX 275 är två nya grafikkort från AMD och Nvidia. Det handlar egentligen bara om uppgraderade varianter av äldre grafikkort, men de positioneras i rak kollisionskurs med varandra, vilket ger en del uppståndelse.

Just nu pågår ett mindre pr-krig mellan de båda grafikkortstillverkarna. AMD har ändrat lanseringsdatumet inte mindre än tre gånger den senaste veckan: först den sjätte april, sedan den nionde samma månad och nu är det den andra april som gäller. Detta ställer till det för journalister och datorbutiker eftersom ingen riktigt vet när tester ska vara klara eller när produkterna ska finnas i sortimenten.

Nvidias inställning är lite annorlunda. Det gröna laget har i skrivande stund inte gått ut med något lanseringsdatum, utan planerar att krascha AMD:s party, oavsett tid och dag. Problemet är att till skillnad från AMD har Nvidia ännu inte skickat ut några testexemplar, och partnertillverkarnas lager står helt tomma.

Vissa hävdar till och med att Geforce GTX 275 omöjligt kan dyka upp innan den 13 april, vilket skulle innebära att Nvidia planerar att papperslansera det nya grafikkortet. Det ser med andra ord ut som att det blir en ordentlig batalj mellan AMD och Nvidia redan nästa vecka.