OpenGL 3.1 ute nu

Utvecklarna bakom OpenGL tillkännager en ny version av 3D-gränssnittet. Den nya specifikationen bjuder på flera nyheter programmerare saknade i 3.0.

Hösten förra året publicerade Khronos Group den efterlängtade specifikationen för OpenGL 3.0. Många mjukvaruutvecklare hoppades på stora nyheter, som gör att OpenGL bättre kan konkurrera mot Direct3D.

Dessvärre var inte OpenGL 3.0 lika revolutionerande som många hade hoppades på, och flera välkända mjukvaruutvecklare blev besvikna. En välkänd profil i OpenGL-communityt menade att Khronos inte vågade göra den nödvändiga uppfräschningen av gränssnittet för att locka till sig spelutvecklare, utan tog det säkra före det osäkra och satsade på bakåtkompatibilitet.

Nu har Khronos publicerat specifikationen för OpenGL 3.1, och stämningen är bättre bland programmerarna. 3.1 bjuder på många av de mer revolutionerande ändringar som 3.0 saknade, mest efterlängtat är mer strömlinjeformad och enhetlig kod.

OpenGL 3.1 bjuder dessutom på nya funktioner, bland annat ett uppdaterat språk för att programmera shaders. Resterande nyheter är av mer teknisk natur, exempelvis ny texturhantering.

Nvidia rapporterar att drivrutinen Geforce 182.47 Beta stödjer den nya specifikationen. AMD kommer att inkludera stöd i Catalyst 9.4 som lanseras nästa månad. När det första Open GL 3.1-baserade spelet dyker upp återstår att se.

Källa: Khronos Group.