Radeon HD 4890 – en riktig överklockare

Kommande Radeon HD 4890 ska enligt nya uppgifter vara en duktig överklockare. Detta kan leda till fabrikstrimmade modeller som riktas mot Nvidias värstingar.

Till skillnad från Nvidia är AMD inte särskilt positivt inställda till fabriksöverklockade grafikkort. Därför säljs relativt få Radeon som har högre klockfrekvenser än vanligt, även om det ofta förekommer specialbyggda kylare och andra finesser.

Med Radeon HD 4890 finns förutsättningarna. Enligt nya uppgifter ska grafikkortet överklocka riktigt bra, och tillverkare som Asus arbetar på egna varianter med betydligt högre klockfrekvenser än referensmodellen.

En kinesisk överklockare har visat upp flera imponerande resultat med det nya grafikkortet. Grafikprocessorn pressades upp till 1 GHz, och minnet snurrar på i hela 4,5 GHz. Vid dessa inställningar hamnar grafikkortet mellan Geforce GTX 280 och 285 i 3DMark Vantage.

Radeon HD 4890 är mycket lik föregångaren 4870, med de viktiga skillnaderna att klockfrekvenserna höjts till 850 MHz GPU och 3,9 GHz GDDR5. Modellen lanseras officiellt den 9 april, men AMD överväger att skynda på introduktionen till i mitten av nästa vecka. Om detta sker återstår dock att se.

Källa: Techpowerup.