Ny tjänst strömmar konsolspel till datorn

Onlive är en ny tjänst som gör det möjligt att spela konsolspel på en persondator. Men det handlar inte om emulering, utan om att strömma data via internet.

Snart kan det bli möjligt för datorspelare att få tillgång till Nintendo, Xbox och Playstation-spel. Åtminstone om det företaget Onlive lyckas med den nya satsningen.

Onlive innebär att spelen körs på företagets datorer, och att bilden strömmas till användaren över internet. Spelaren styr via en speciell kontrollmodul som skickar knapptryckningarna till tjänstens datorer.

Tack vare denna metod behövs ingen kraftfull hårdvara. Det enda som krävs är en någorlunda snabb internetanslutning på 1,5 Mbit/s för låg upplösning och 5 Mbit/s för hög upplösning.

Grundaren Steve Perlman berättar att han ser stora fördelar med Onlives distributionsmodell. Eftersom spelen körs på företagets datorer behöver användaren inte uppgradera för att spela de senaste spelen.

Distributionstjänsten kommer till en början att leverera spel från utvecklare som Electronic Arts och Ubisoft, men hoppas på att fler spelhus kommer att haka på framöver. Tjänsten är fortfarande i betastadiet, och det är oklart hur mycket den kommer att kosta eller om den blir tillgänglig i Sverige.

Källa: CNet.