AMD storsatsar på DirectX 11

AMD gör stora satsningar på DirectX 11. Grafikkortstillverkaren försöker övertyga spelutvecklare att stödja tekniken.

AMD har länge varit i framkanten när det gäller stöd för DirectX. Dagens Radeon stödjer DirectX 10.1, där konkurrenten Nvidia endast stödjer version 10.0 av applikationsgränssnittet på sina Geforce.

Nu rapporterar AMD att de även kommer att ta DirectX 11 på allvar. På den kommande spelutvecklingskonferensen Game Developers Conference 2009 kommer AMD att tala om hur den nya tekniken kan förbättra spelen.

Framförallt intressant för AMD är hårdvaruaccelererad tessellation, som används för att mjuka upp kantiga polygonmodeller. AMD har länge haft stöd för den här funktionen i grafikkorten, men i och med DirectX 11 blir funktionen obligatorisk. AMD ser stora möjligheter för tessellation och kommer att hålla föreläsningar på spelkonferensen om ämnet.

AMD kommer även att marknadsföra andra delar av DirectX 11. En intressant funktion är ”deferred contexts” som gör att mjukvara enklare kan dra nytta av flerkärniga processorer. Överlag bjuder DX11 på så många godbitar att spelutvecklare måste stödja det i framtida spel, enligt AMD.

You’ll need Direct3D 11 to have the best graphics, and this talk will show you how you can get started using current generation hardware.

Grafikkort med DirectX 11-stöd lanseras fjärde kvartalet i år. Förhoppningsvis kommer mer information om hårdvaran dyka upp under konferensen, som hålls 23-27 mars.

Källa: X-bit labs.