Unga människor föredrar komprimerat ljud

Ljudfiler i 128 kbps MP3 låter bättre än okomprimerad musik, detta anser studenter som deltagit i en informell studie vid Stanford University i USA.

De senaste sex åren har Jonathan Berger, professor på Stanford University i USA, arbetat med en undersökning där skolans studenter agerar testpersoner. Studenterna får lyssna på en blandning av (destruktivt) komprimerad och "okomprimerad" musik, och får sedan bedöma vad som låter bäst.

Resultatet är att studenterna gillar det komprimerade ljudet bättre. Ett tydligt exempel är rockmusik där de flesta föredrog 128 kbps MP3 före AAC, 192 kbps MP3 och okomprimerat ljud.

Överlag föredrar studenterna MP3 till musik med högt energiinnehåll, som exempelvis cymbaler. Detta är komplexa ljud som är svåra att komprimera, och där det är lättast att höra skillnad mellan kraftig komprimering och ingen alls.

Med Bergers egna ord är resultatet ”förvånande”. Han antog att de flesta skulle föredra det okomprimerade ljudet, men istället var det MP3 med testets mest destruktiva komprimering som de flesta av de unga studenterna gillade.

Enligt Berger beror resultatet på att yngre människor är vana vid att lyssna på komprimerad musik på MP3-spelare och anser därför att det lite grumligare ljudet är det bästa.

Källa: Gizmodo.