Nya Ipod Shuffle kan prata

Apple lanserar en ny version av den spartanska mp3-spelaren Shuffle. Musikspelaren har varken display eller knappar, men kan istället prata med ägaren.

Ipod Shuffle är Apples billigaste mp3-spelare, och saknar därför funktioner från vanliga mer påkostade Ipod-modeller. Den första generationen hade relativt litet lagringsutrymme, och saknade dessutom display. Denna trend har fortsatt där nyare modeller ofta har ännu färre funktioner än föregångaren.

Apple har idag lanserat en ny version av Shuffle. Mp3-spelaren är mer bantad än någonsin, och saknar nu både display och knappar på enheten. Istället kontrolleras den nya Shuffle med en liten knappsats som sitter på hörlurssladden. Designvalet gör att själva mp3-spelaren får ett minimalistiskt utseende, men hindrar samtidigt att andra hörlurar än Apples egna används.

Den nya Shuffle har en ny funktion som tidigare versioner saknar. Med en inbyggd röstsynth kan spelaren läsa upp titeln på låten som spelas. Text-till-tal-funktionen kan även kunna läsa upp spellistor, vilket ska kompensera för avsaknaden av skärm.

Gemensamt för samtliga Shuffle är att Apple marknadsför den förlorade kontrollen som något positivt, med mer musiklyssnade och mindre bläddrande efter låtar. Nya Ipod Shuffle har 4 GB minne och säljs för 895 kronor.