Intel riskerar miljardböter

EU förbereder att dra Intel inför rätta. Den stora processortillverkaren anklagas för fula knep i kampen mot AMD.

Sommaren 2007 anklagade EU-kommissionen Intel för brott mot konkurrenslagen. Intel ska ända sedan 2003 använt olagliga metoder för att konkurrera mot AMD.

Intel anklagas för att ha gett rabatter till datortillverkare och andra större kunder som samarbetar exklusivt med halvledartillverkaren. Intel ska även ha betalat tillverkare för att skjuta upp lanseringen av datorer med AMD-processorer.

Sedan anklagelserna lades fram i EU-kommissionen för två år sedan har inte så mycket hänt, men nu räknar EU att dra Intel inför rätta inom kort. Om Intel fälls riskerar processorjätten bötesbelopp på upp till 10 procent av de årliga intäkterna, eller ungefär 3,8 miljarder dollar.

Ett sådant bötesbelopp skulle vara det största i EU:s historia, större än Microsofts rekordskadestånd på 1,4 miljarder. Det är dock inte säkert att Intel kommer att dömas till det maximala bötesbeloppet.

Finanskrisen har satt sina spår även i Intels försäljningssiffror. Den stora halvledarjätten har inte gått med förlust på över 20 år, men varnade nyligen för röda siffror.

Källa: CIOL.