Seagate och AMD satsar på nästa generation SATA

Nästa version av hårddiskgränssnittet Serial ATA är på gång. Seagate och AMD är två tillverkare som storsatsar på den nya standarden.

Dagens SATA klarar av en maximal teoretisk överföringshastighet på tre gigabit per sekund. Dessa hastigheter är tillräckligt för de flesta hårddiskar, men med dagens solid state-enheter och snabba cacheminnen börjar gränssnittet bli en begränsning.

Flera tillverkare arbetar med att utveckla en ny, snabbare version av SATA. Resultatet är Serial ATA 6,0 Gbps som är dubbelt så snabb som föregångaren. Utvecklingen har pågått under flera år och arbetet är snart redo för en kommersiell lansering.

Två företag som varit särskilt involverade är AMD och Seagate, som under veckan hållit världens första officiella demonstration av det nya gränssnittet. På demonstrationen visades hur en hårddisk med SATA 6,0 Gbps kunde komma upp i 5,5 Gbps burst-hastighet, det vill säga från enhetens inbyggda cacheminne. Dagens hårddiskar klarar maximalt av cirka 2,5 Gbps.

Den nya versionen av SATA är bakåtkompatibel med dagens hårdvara och kablage. Något exakt lanseringsdatum är ännu inte känt, men AMD lovar moderkort med SATA 6,0 Gbps senare under året.