Global Foundries slår upp portarna

Företaget tidigare känt som ”The Foundry Company” kommer att tillverka AMD:s processorer – och även andra kretsar.

Förra året rapporterade AMD att företaget kommer att delas i två. AMD kommer att fortsätta som tidigare med utveckling av processorer, men kretstillverkningen läggs över på ett nytt bolag. Kretstillverkaren har länge varit känt som ”The Foundry Company” men har nu fått sitt officiella namn Global Foundries.

Global Foundries kommer att tillverka processorer åt AMD, men säljer även tjänster till andra tillverkare som saknar egna fabriker. Företaget konkurrerar därför mot det taiwanesiska företaget TSMC, som även det tillverkar kretsar åt andra teknikföretag.

Inledningsvis kommer tillverkningen att ske i de tyska fabriker som Global Foundries tagit över från AMD. En av de tyska fabrikerna håller på att moderniseras, för att öka kapaciteten av 45 nm-tillverkningen. En mer avancerad fabrik för 32 nm-tillverkning är under konstruktion i USA.

Trots sämre världsekonomi ser Global Foundries stora möjligheter. Precis som AMD finns många andra tillverkare som inte har råd att fortsätta med egen tillverkning och Global Foundries välkomnar dessa tillverkare som kunder. En av de första kunderna är ARM, som kommer att lägga över tillverkning på den nya kretstillverkaren.

AMD:s aktie steg med 11 procent under onsdagen.