Nvidia utvecklar egen processor

Både AMD och Intel utvecklar processorer med integrerad grafikdel. Nvidia har grafiken, men ingen CPU. Detta kan dock komma att förändras.

Nästa år lanserar Intel hybridprocessorn Clarksdale som har en integrerad grafikdel. Ungefär ett år senare kommer AMD:s motsvarighet ut på marknaden. Visar sig produkterna vara lyckade kan detta innebära problem för Nvidia, som står helt utanför processormarknaden.

Nvidia utvecklar nu en egen processor. Detta är innebörden av ett uttalande från presschefen Michael Hara. På frågan om företaget planerar en egen CPU svarade Hara att "det är inte frågan om, utan när".

Michael Hara förtydligar att det inte handlar om en konkurrent till Core i7 eller Phenom, utan en x86 processor som kommer vara en del av en integrerad SoC-lösning (System on Chip). Huvudkonkurrenten kommer därför att vara kommande versioner av Intel Atom, som har grafikkort, videoavkodare och minneskontroller i samma krets.

Nvidia säljer redan idag plattformen Tegra som använder en ARM-processor. Enligt Hara kan företagets första x86-CPU dyka upp om två till tre år.

Källa: Tech Report.