Intel Core i7 nu i bärbara datorer

Tillverkaren Eurocom lanserar en dator med Intel Core i7 Extreme och 1,5 TB hårddisk. Men det handlar inte om en stationär dator, utan om en bärbar.

Intel Core i7 är processorn som dominerar i prestandatoppen, men har fram tills nu endast funnits i stationära datorer. Eurocoms nykomling är ett konfigurerbar bärbar dator där en uppsjö Nehalem-baserade processorer kan installeras, inklusive nya Xeon.

Den nya datorn har en 17 tums-skärm som drivs av ett mobilt Geforce GTX 280. Tillverkaren är hemlighetsfull om grafiksystemet, men förmodligen finns även möjlighet att använda flera grafikkort i SLI.

Andra specifikationer avslöjar upp till 1,5 TB lagringsutrymme med SATA-hårddiskar som kan konfigureras i RAID 0, 1 och 5. Det finns utrymme för hela 16 GB DDR3-minne, och dessutom en inbyggd UPS som skyddar när batteriet är på väg att ta slut eller om elnätet trilskas.

Eurocoms bärbara är dock ingen liten pryl. Tillverkaren anger vikten till "under 5,5 kilo". Modellen är 40 centimeter bred och fem centimeter tjock. Några prisuppgifter är ännu inte kända, men räkna med åtskilliga tiotals tusen kronor för en bärbar dator av denna kaliber.