AMD lanserar grafikkort i 40 nm

AMD lanserar två nya grafikkort tillverkade i 40 nm. Det handlar dock inte om RV740, utan om två mobila modeller.

De senaste generationerna har AMD introducerat nya mobila grafikkort långt efter lansering av de stationära modellerna. Med övergången till en mer avancerad tillverkningsteknik verkar AMD istället ha gett nyheterna till laptopanvändare först.

De nya modellerna heter Mobility Radeon HD 4860 och 4830 och är världens första grafikkort med en grafikprocessor tillverkad i 40 nm. Den nya tillverkningstekniken ger grafikkort som är billigare att tillverka, med lägre strömförbrukning och möjlighet till högre klockfrekvenser.

Båda grafikkorten har 640 streamprocessorer, precis som det stationära Radeon HD 4830. Minnesbussen är dock endast 128 bit bred, men det kompenseras med stöd för GDDR5-minne. Mobility Radeon HD 4860 har därför högre minnesbandbredd än det stationära grafikkortet.

Tack varje den nya tillverkningstekniken kan klockfrekvenserna vara mycket högre än existerande Mobility Radeon, med bättre strömförbrukning. AMD säger därför att Mobility Radeon HD 4860 presterar bättre än Radeon HD 4850.

AMD arbetar just nu med OEM-tillverkare så att grafikkorten ska dyka upp i bärbara så snabbt som möjligt. AMD lanserar stationära 40 nm-grafikkort senare under våren, bland annat Radeon HD 4750 för mellansegmentet.

Uppdatering

AMD har publicerat en video om de nya grafikkorten.