Apple lanserar nya stationära Mac

Apple lanserar flera uppgraderade stationära datorer. En ny generation Mac Mini, Imac och Mac Pro bjuder på många nyheter.

Det har länge ryktats att Apple jobbat på en ny Mini. Efterfrågan på små billiga datorer har ökat efter intåget av nettops och netbooks, och den tidigare toppmodellen började bli gammal. Idag har Apple svarat efterfrågan genom att lansera en uppgraderad modell.

Den nya datorn har precis som Apples bärbara datorer ett Geforce 9400M, vilket ger bättre grafikprestanda än tidigare. Processorn är en Core 2 Duo på 2 GHz. Apple säljer två varianter av Mac Mini, en med två gigabyte minne och 320 gigabyte hårddisk samt en med en gigabyte minne och 120 gigabyte hårddisk.

Apple har även lanserat nya Imac. Det handlar om fyra nya modeller, en på 20 tum och tre på 24 tum. Datorerna har en Core 2 Duo på mellan 2,66 och 3,06 GHz. 20 tum-modellen säljs med två gigabyte minne som standard där de större varianterna har fyra gigabyte.

Samtliga nya Imac har, precis som Mini, Nvidias styrkrets Geforce 9400M. Datorerna kan dock utrustas med kraftfullare grafikkort, bland annat Geforce GT 130 (namnbytt Geforce 9600 GSO) och Radeon HD 4850.

En intressant dator är den nya Mac Pro. Denna har utrustats med en eller två Nehalembaserade Xeonprocessorer. Dessa processorer har inte lanserats ännu, men Apple verkat gått in i ett specialavtal med Intel.

Processorerna kan paras med upp till 32 gigabyte DDR3-minne, och som bäst ett Radeon HD 4870 512 MB. Grafikkortet kanske inte är det kraftfullaste, men det är ändå rejält bättre än det Radeon HD 2600 XT som tidigare Mac Pro såldes med.

Mer information om datorerna finns hos Apple.