Nano och ARM i nya netbooks

Intels Atomprocessor är fortfarande populärast i netbooks. Nu har modeller visats upp med andra processorer.

Samsung rapporterar att sin nya netbook NC20 kommer att använda Via Nano istället för Intel Atom. Vias processor presterar bra i tester, men har trots prestanda hamnat i skymundan. Att den stora tillverkaren Samsung släpper en dator med processorn kan ge Via vind i seglen.

Samsungs dator har en 12,1 tum-skärm med upplösningen 1280x800 pixlar. Andra specifikationer är en gigabyte DDR2-minne, hårddisk på 160 gigabyte, trådlöst 802.11g-nätverk och ett sexcelligt batteri som ska ge en batteritid på sex timmar. Datorn är tre centimeter tjock och väger 1½ kg.

Samsung NC20 säljs redan i Storbritannien till ett pris av ungefär 380 pund (ungefär 4900 kronor). När datorn dyker upp i Sverige återstår att se.

Tillverkaren ARM har även visat upp en netbook som använder en ARM-processor. Inte mycket är känt om datorn, men processorn ska klara av att spela upp 720p-video. Klockfrekvensen är 1 GHz.

ARM-processorer är mycket vanliga i smartphones och andra integrerade enheter. De är dock inte x86, och kan därför inte köra x86-mjukvara. En netbook med en sådan processor kommer därför att säljas uteslutande med Linux.

Källa: Techpowerup, Tech Report.