Nytt koncept från Asus utmanar Ultra Durable 3

Gigabyte Ultra Durable 3 är ett tjockt ledande kopparskikt i moderkortets mönsterkort. Detta ska ge extra kylning till kretskortets komponenter och i förlängningen högre driftsäkerhet och överklockningspotential. Nu är Asus på väg att lansera en motsvarighet med flera intressanta nyheter.

Marine Cool kallas ett nytt koncept som i stora drag liknar UD3 men som även tillför en hel del nytt. Först och främst handlar det om en så kallad backplate, eller bakplåt om man så vill, som fästs på moderkortets undersida. Denna är tillverkad av ett keramiskt material och ska hjälpa till att kyla av kretskortet.

Därutöver har Asus tagit fram en ny kylare med värmeledningsrör som tar hand nordbrygga, sydbrygga och strömreglering. Några mer exakta detaljer om denna lösning har ännu inte publicerats, men förmodligen handlar det om en traditionell heatpipe-kylare med ny design.

Konceptet Marine Cool innehåller dock fler nyheter än bättre kylning. Asus planerar att integrera en liten mängd RAM-minne på moderkortet som kallas för ”Failover memory”. Detta används för att säkerställa att datorn kan starta även om det vanliga RAM-minnet av någon anledning har havererat.

When the system is instable due to sudden memory failure, the server-grade Failover Memory can effectively succeed the ongoing tasks and allows you to save your data in time. Moreover, Failover Memory promises a successful system boot up and stable system operation even under memory incompatibility or failure!

Sist men inte minst har Asus integrerat ett lövtunt batteri som används som UPS. Detta kan ta över strömförsörjningen vid ett kortare strömavbrott, men exakt hur stor effekt det litium-polymer-baserade batteriet klarar av att leverera har ännu inte avslöjats.

The Onboard UPS is an onboard lithium polymer battery providing extra power supply during unexpected blackout.

Alla detaljer om Marine Cool avslöjas på Cebit-mässan som går av stapeln den 3 mars. Då visas även en prototyp upp för allmänheten.