Windows 7 kan släppas tidigare än väntat

Nya uppgifter tyder på att Microsofts nästa operativsystem kan lanseras redan under årets tredje kvartal.

Informationen kommer från Ray Chen, VD för Compal Electronics som bland annat tillverkar bärbara datorer åt HP och Acer. Enligt Chen innebär nuvarande planering att Windows 7 lanseras sent i september eller tidigt i oktober.

Microsoft och PC-marknaden i allmänhet har drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Mjukvarujättens aktie har tappat 39 procent av sitt värde under det senaste året. Företaget har även tappat marknadsandelar till konkurrenter som Apple. Ray Chen tror att en tidigarelagd lansering kan ge försäljningen av PC-datorer en puff i rätt riktning.

Microsofts taleskvinna Amelia Agrawal vill inte bekräfta de nya uppgifterna. Hon upprepar istället Microsofts tidigare uttalande om att Windows 7 ska släppas tre år efter Vista. Det innebär en lansering till privatpersoner i januari 2010.

Windows 7 bygger på Windows Vista. Operativsystemet har funnits ute för publik betatestning sedan årets början. Det nya operativsystemet är enligt preliminära tester betlydligt snabbare och mindre resurskrävande än sin föregångare. SweClockers har undersökt den första publika betaversionen av Windows 7 med lovande resultat.

Källa: Bloomberg.