Inget klockfrekvenskrig från AMD

Advanced Micro Devices står fast vid strategin att fokusera på mellanklassen. Processortillverkaren kommer inte att konkurrera mot Intel med hjälp av högre klockfrekvenser.

AMD Phenom II har visat sig vara en hejdundrande överklockare. Bara för några dagar sedan kunde en sådan processor överklockad till 6 GHz slå världsrekordet i 3DMark 2006. Att modellen klarar skyhöga klockfrekvenser har gett upphov till rykten om att AMD planerar betydligt högre klockade processorer framöver.

Nu meddelar AMD att de inte kommer att inleda ett klockfrekvenskrig mot Intel. Processortillverkaren planerar inte heller att lansera någon tusendollarsprocessor, likt Intels Extreme Edition.

Förklaringen är att högre klockfrekvenser kostar pengar, både när det gäller högre krav på kvalitetskontrollen och moderkortens strömreglering. AMD:s strategi är istället att slå till i mellanklassen där Intel Core 2 huserar.

AMD:s snabbaste Phenom II har en klockfrekvens på 3,0 GHz. En modell på 3,1 GHz lanseras under det andra kvartalet. Högre klockfrekvenser än så kommer förmodligen att dröja.

Källa: Hardware Infos (via Google Translate).