AMD planerar tvåkärnig värstingprocessor

AMD kan komma att lansera en tvåkärnig värstingprocessor. Kodnamnet är Callisto – en modell som kan utmana Core 2 Duo.

Till sommaren lanserar AMD flera nya tvåkärniga processorer. Dessa heter Athlon X2 och är budgetmodeller till för de allra billigaste datorerna. Två varianter är kända, där den kraftfullaste har 2 MB cacheminne och en klockfrekvens på 2,8 GHz.

Nu ser det ut som att AMD kommer att lansera en kraftfullare tvåkärnig modell. Kodnamnet är Callisto, en processor med exakt samma specifikationer som Phenom II X4 fast med två kärnor avstängda.

När AMD tillverkar Phenom II X4 händer det att vissa kärnor går sönder. AMD avaktiverar kärnan och säljer processorn som Phenom II X3. Callisto är exemplaren där hälften av kärnorna av någon anledning inte går att använda.

Dessa kraftfulla tvåkärniga processorer kommer att ha hela 6 MB L3-cache, och kan dessutom köras i samma klockfrekvenser som dagens Phenom II X4. Det kan betyda klockfrekvenser på runt 3 GHz.

Om ryktena stämmer lanseras Callisto det andra kvartalet, antingen innan eller samtidigt som budgetprocessorn Athlon X2. Vad Callisto kommer att säljas under för namn är inte känt, men en rimlig gissning är ”Phenom II X2”.

Källa: Tech Report.