Nvidias nya namnschema

Att byta namn på grafikkort kors och tvärs kan tyckas vara förvirrande, och ännu värre blir det när Nvidia håller vissa av namnändringarna hemliga. SweClockers reder ut tillverkarens nya namnschema.

Trots att Nvidias ständiga namnbyten väcker en del uppståndelse och irration handlar det inte om någon ny företeelse. För de flesta modeller existerar en del skillnader mellan beteckningarna, som exempelvis en krympt grafikprocessor eller högre klockfrekvenser. Detta har i alla tider inneburit nya modellnummer.

Det Nvidia istället kritiseras för är att modeller hoppar mellan generationer. Det mest använda exemplet är Geforce 8800 GT, som blev 9800 GT och nu får nytt liv i GTS 240 – trots att det i grund och botten handlar om samma grafikkort.

Det som är nytt för denna runda namnändringar är att Geforce 9600 GT och 9800 GT kommer i upplagan "Green Edition". Det kan handla om en något mer energisnål version av grafikprocessorn, men det mesta talar för att det är ett nytt firmware som står för förbättringarna.

Geforce GTS 240 är gamla 9800 GT i ny skepnad. Nytt är högre klockfrekvenser och att denna modell ska utrustas med 1 024 MB GDDR3-minne och inte mindre än så. Värre är det med Geforce GTS 250 som endast är ett nytt namn för 9800 GTX+.

Nvidias nygamla uppsättning grafikkort ska avslöjas i sin helhet den tredje mars. Då släpps även information om de lägre prissatta modellerna.