AMD utvecklar lösning på DDR3-problemet

De nylanserade processorerna för AM3 klarar inte av fler än två stickor DDR3 i 1 333 MHz. Nu rapporterar AMD att en lösning är på väg.

Sedan det framkommit att Phenom II för AM3 inte klarar av fler än två stickor DDR3 i 1 333 MHz har spekulationerna om problemets orsaker tagit fart. Enligt den nypublicerade buggrapporten är lösningen att klocka ned minnena till 1 066 MHz, vilket påverkar prestanda negativt.

Nu kommenterar AMD minnesproblemet. Precis som tidigare vidhåller tillverkaren att den bästa lösningen är att sänka klockfrekvensen till 1 066 MHz, men AMD arbetar också tillsammans med moderkortstillverkare för att lägga till en funktion i BIOS som ska göra detta automatiskt, så att mindre erfarna användare inte råkar illa ut.

Som en bieffekt rekommenderar AMD att alla moderkortstillverkare som har spärrar för överklockning tar bort dessa, så att minnesfrekvensen kan klockas ned till säkra hastigheter. Detta berör främst OEM-datorer från exempelvis Dell och HP.

Avslutningsvis kommenterar AMD att problemet kan leda till en helt ny funktion för överklockare. Exakt vad detta innebär har ännu inte avslöjats, men en talesman berättar att den nya funktionen "will make you feel cozy about the DDR3 support".

Källa: Techpowerup.