Phenom II lider av minnesbugg

AMD rapporterar att de upptäckt ett allvarligt problem med nylanserade Phenom II för sockel AM3. System med många minnesstickor kan uppleva instabilitet och krascher.

AMD lanserade Phenom II för sockel AM3 för bara några dagar sedan. Nu rapporterar AMD om ett allvarligt problem som kan påverka hela datorns stabilitet.

Felet inträffar när två stickor DDR3 används per minneskanal i hastigheten 1 333 MHz. Detta kan leda till att ”unpredictable system behaviour” – med andra ord krascher. Eftersom minneskontrollern i Phenom II har två kanaler totalt påverkar problemet alla som använder fler än två minnesmoduler.

AMD arbetar på att lösa problemet till nästa revision av processorn. Den som redan har köpt en Phenom II för AM3 och stöter på buggen rekommenderas att klocka ner minnet till 1 066 MHz.

Detta är inte första gången AMD råkar ut för buggar i processorerna. När första generationen Phenom lanserades vintern 2007 led processorerna av den ökända TLB-buggen, som också den påverkade datorns stabilitet.

Källa: AMD (PDF).