Snabbare kryptering med Westmere

De största tillverkarna av hårddiskar rapporterade nyligen om en gemensam standard för fulldiskkryptering. Intels framtida processor Westmere hakar på trenden och kommer med sju nya instruktioner för att snabba upp krypteringsalgoritmer som AES.

Förr i tiden var kryptografi mest något som militären sysslade med, men de senaste decennierna har skyddsteknikerna även fått andra användningsområden. Internetbanker och webbutiker skyddar användaruppgifter med stark kryptering, och allt fler privatpersoner är medvetna om farorna med känsliga dokument på villovägar.

Hårdvarutillverkarna har hakat på trenden, och de senaste månaderna har främst tillverkare av hårddiskar visat upp ny teknik inom området.

Nu avslöjar Intel att nästa generation Core i7 är utrustad med speciella funktioner för att snabba upp kryptering. Westmere har sju nya instruktioner som kan användas för att kryptera och dekryptera med välanvända algoritmer som AES.

Enligt Intel är prestandaökningen tillräckligt hög för att göra fulldiskkryptering möjlig utan prestandaförluster i övrigt. Detta är intressant för användare som inte litar på hårdvarubaserade lösningar, utan hellre håller sig till beprövade system som Truecrypt.

Intel Core i7 "Westmere" tillverkas i 32 nanometer och lanseras 2010.