Nästa Core i7 har sex kärnor

Nästa generation Intel Core i7 har hela sex kärnor, eller tolv virtuella med Hyperthreading. Detta avslöjar Intel i ett pressmeddelande.

Intel Bloomfield kom att bli den processor som märktes av allra mest under 2008. Dagens Core i7 har fyra kärnor, eller åtta virtuella med hjälp av tekniken Hyperthreading. Andra nyheter i den nya arkitekturen är inbyggd minneskontroller och systembussen QPI.

Nu publicerar Intel nya uppgifter om nästa generation Core i7. Denna gång handlar det om 32 nanometers tillverkningsteknik (från 45 nm) vilket gör det möjligt att pressa in fler transistorer på samma yta. Kodnamnet är Gulftown, och datorentusiaster har alla anledningar att lägga detta namn på minnet.

Core 2 Quad

Core i7

Core i7 (ny)

Kodnamn

Yorkfield

Bloomfield

Gulftown

Arkitektur

Penryn

Nehalem

Nehalem (Westmere)

Process

45 nm

45 nm

32 nm

Kärnor

4

4

6

Hyperthread.

Nej

Ja

Ja

Minne

-

3x DDR3

3x DDR3?

Styrkrets

P45, X48 mfl.

X58

X58

Lansering

2007

2008

2010

Gulftown är inte bara en krympt version av dagens Core i7 utan har även fler kärnor. Antalet har höjts till sex stycken, vilket gör det möjligt för processorn att utföra fler parallella beräkningar än tidigare. Den optimerade Westmere ska också kunna utföra fler beräkningar per klockcykel, vilket för prestanda mot nya höjder.

Ett annat avslöjande är att Gulftown blir det enda processorn från Intel i prestandasegmentet som kommer att säljas utan integrerad grafik. Mellanklassaren Core i5 som lanseras i höst kommer helt att ersättas av Clarksdale som har en integrerat grafikdel under 2010/2011.

En talesman på Intel meddelade nyligen att halvledarjätten siktar på att utöka ledningen över konkurrenten AMD till sex kvartal. Med Gulftown i produktportföljen ser detta ut att vara möjligt redan under 2010.