EU säger ja till datalagring

EU har idag röstat mot en invändning som kan stoppa datalagringslagen. Sverige blir därför skyldig att införa lagen, som tvingar internet- och teleleverantörer att logga kundernas kontaktnät.

Datalagringslagen innebär att operatörer måste lagra information vem en kund ringer, e-postar eller sms:ar. Informationen måste sparas i upp till två år. Med informationen kan rättsväsendet skapa så kallade sociogram, som kartlägger en persons alla kontakter.

Förslaget om datalagringen härstammar från ett EG-direktiv som tidigare lades fram av Irland, Sverige, Frankrike och Storbritannien. Efter att förslaget lagts fram ändrade sig dock Irland, och anmälde förslaget till EG-domstolen. Enligt Irland är förslaget inte giltigt och medlemsländer har inga krav att införa direktivet.

Nu rapporterar Svenska Dagbladet att EG-domstolen avslagit Irlands invändningar, och Sverige måste därför införa datalagringslagen när frågan behandlas senare i år.

Förslaget har orsakat en mängd kritik. Datainspektionen skriver i en rapport:

Datainspektionen och övriga dataskyddsmyndigheter i Europa har varit starkt kritiska till det EG-direktiv som ligger till grund för lagringen.

Enligt Thomas Bodström är förslaget dock positivt och kan hjälpa rättsväsendet att bekämpa grov brottslighet och terrorism.

Källa: SvD.